Verklaringen van Henry, Calvijn e.d.

Ds. L.W.Ch. Ruijgrok / Geen reacties

01-03-2006, 00:00

Vraag

Al langere tijd vraag ik me af waarom de verklaringen van Matthew Henry, Johannes Calvijn e.d. als zo betrouwbaar gezien worden? Die mensen kunnen het toch ook verkeerd hebben? Het zijn toch ook geen heiligen geweest of zo? Het is zelfs zo dat ik wel eens denk, bij het lezen van een verklaring, hoe komen ze daarbij? Zijn zij ook geïnspireerd door de Heilige Geest?


Antwoord

1. Calvijn, Matthew Henry en anderen worden inderdaad als betrouwbare verklaarders gezien. Waarom? Omdat ze zich in hun uitleg onvoorwaardelijk gebonden weten aan het gezag van de Schrift. Lezing van hun commentaren maakt duidelijk dat het hun begeerte is om te weten: a. wat staat er precies? en b. wat heeft dat ons te zeggen? Van allerlei hedendaagse commentatoren kan dat helaas niet gezegd worden.

2. Ook Calvijn en Matthew Henry zijn feilbare mensen. Hun verklaring is dan ook niet onfeilbaar. Soms leggen ze de dingen uit op een wijze waarvan we moeten zeggen: we menen dat hier een andere uitleg geboden is. Maar al zijn het feilbare mensen, het zijn wel mensen die door de Heilige Geest verlicht zijn geweest en daarom een diep inzicht hebben gehad in de verbanden van de Heilige Schrift.

3. Dankzij het bovenstaande tref je in hun werk een schat aan geestelijk onderwijs aan, zowel met betrekking tot de grote levensvragen als met betrekking tot de praktische vragen van alle dag. Onlangs is er bij Den Hertog een boekje uitgegeven met losse uitspraken van Matthew Henry. Het bevat een schat aan wijsheid. “Tolle lege”, dat is: neem en lees.
 
4. In één woord: we mogen de Heere danken voor de wijsheid die hij deze mannen gegeven heeft en nog dagelijks een nuttig gebruik maken van hun geschriften.
 
Met vriendelijke groet,
Ds. L. W. Ch. Ruijgrok

Lees meer artikelen over:

oudvader
Dit artikel is beantwoord door

Ds. L.W.Ch. Ruijgrok

  • Geboortedatum:
    16-12-1955
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Waarder/Driebruggen
  • Status:
    Inactief
28 artikelen

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb me een keer aangemeld op een christelijke datingsite en kreeg zo contact met jongen A. We deelden telefoonnummers uit en zo hielden we contact. Maar het contact werd minder en ik kreeg contact ...
1 reactie
01-03-2013
In de Statenvertaling staat in Psalm 91:14: “Dewijl hij Mij zeer bemint, spreekt God, zo zal Ik hem uithelpen; Ik zal hem op een hoogte stellen, want hij kent Mijn Naam”. Dit wordt in de HSV overgezet...
1 reactie
01-03-2011
Ik zit ergens mee waarmee ik nog niet direct mee naar de huisarts durf te gaan omdat het misschien wel meevalt. Ik heb een paar maal geprobeerd een tampon in te brengen, maar dat lukte niet. Het deed ...
4 reacties
01-03-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering