Vrijsteden (2)

Ds. J.D. Heikamp / Geen reacties

25-02-2006, 00:00

Vraag

Ik zou graag willen reageren op het antwoord van ds. Heikamp over de vrijsteden. Zo'n doodslager was toch al in de vrijstad voordat de hogepriester stierf? Wie in de Zoon gelooft, heeft het eeuwige leven. Kun je dus in de vrijstad zijn, in Christus zijn, maar nog niet vrijgesproken?

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Nee, natuurlijk kun je niet in Christus zijn en niet zijn vrijgesproken. Een ziel die uitgedreven wordt door de wet van God en terechtkomt in de vrijstad is nog niet behouden. Want de wet maakt niet zalig en schenkt geen genade. Hij hoort van de mogelijkheid van zalig worden en de vergeving van zonde in en door de dood van Christus, maar mist de toepassing ervan in zijn ziel. Deze doodslager is als de leerling in zondag 5 van de Heidelberger: is er enig middel om behouden te worden? Dan wordt uit het antwoord duidelijk: God eist voldoening aan Zijn gerechtigheid. Want door recht komt er plaats voor de dood van de Hogepriester, de Heere Jezus Christus.

Met een ander voorbeeld tracht ik het duidelijk te maken. De doodslager in de vrijstad is het beeld van een zondaar die onderwijs ontvangt uit het Evangelie: Jezus voor u. Maar door de dood van de Hogepriester toegepast aan de ziel wordt het: Jezus in u. Dan wordt je geleid in de vrijheid van de kinderen Gods. En daar wordt biddend op gewacht totdat het de Heere behaagt Zijn Zoon aan mij te openbaren. Samengevat: door de dood van de Hogepriester schenkt de Heere genade door recht.

Hopelijk wordt het niet alleen verstandelijk duidelijker, maar bovenal bevindelijk, gewerkt door Gods lieve Geest.
 
Met hartelijke groeten,
ds. J. D. Heikamp

Ds. J.D. Heikamp

Ds. J.D. Heikamp

  • Geboortedatum:
    09-11-1939
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Staphorst
  • Status:
    Actief
  • Bijzonderheden:

    Emeritus

    website: http://dsheikamp.refoweb.nl

Geen reacties

Terug in de tijd

Kun je al christen naar de Huishoudbeurs gaan? Ik zelf ga nu en ga absoluut niet naar optreden van zangers, maar wat betreft stands enzo?
6 reacties
25-02-2017
Mijn zusje luistert naar Slipknot, Iron Maiden en nog meer van die 100 procent duivelse muziek. Maar als we haar waarschuwen luistert ze niet, of zegt ze: nou en? Het gaat in de teksten om moord, duiv...
Geen reacties
25-02-2005
Ik heb twee vragen over het Heilig Avondmaal. Wat moet je als dooplid doen tijdens de voorbereidingsweek? Je mag niet aangaan, dan is het zo lastig om ook voorbereiding te houden. Hoe moet je dat dan ...
3 reacties
25-02-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering