Neurodivergent geloven

drs. J(oke) Ronner-Wattel / 1 reactie

12-03-2024, 09:39

Vraag

Weet u ook of er (gereformeerde) boeken te vinden zijn over neurodivergent geloven en dan specifiek over de combinatie AD(H)D en Bijbelstudie? Als er geen boeken zijn, zijn er dan algemene tips te geven?


Antwoord

Je vraag gaat over neurodivergentie. Daaronder verstaan we dat sommige mensen een andere manier hebben van denken, leren en informatie verwerken. Neurodivergentie omvat autisme, dyslexie, dyscalculie, AD(H)D, hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit. 

Over de combinatie AD(H)D en Bijbelstudie heb ik geen boeken kunnen vinden. Een boek over autisme en geloven is “Anders voelen, anders geloven” van Hanneke Schaap Jonker. Verschillende verenigingen en bladen hebben artikelen geschreven over autisme en geloven, maar artikelen over geloven en ADHD heb ik niet kunnen vinden.
 
Wat betreft tips, dat is lastig want ik weet niet waar jij tegenaan loopt (ik ga er even vanuit dat je zelf AD(H)D hebt) en wat je vraag precies is. Ik zou me kunnen voorstellen dat een christelijke coach of ervaringsdeskundige je zou kunnen helpen, bijvoorbeeld via ikzoekchristelijkehulp.nl.
 
Joke Ronner-Wattel

Lees ook de artikelen over 'Autisme' en geloven.

Dit artikel is beantwoord door

drs. J(oke) Ronner-Wattel

  • Geboortedatum:
    26-06-1960
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerd Vrijgemaakt
  • Woon/standplaats:
    -
  • Status:
    Actief
150 artikelen
drs. J(oke) Ronner-Wattel

Bijzonderheden:

Joke Ronner is GZ-Psycholoog


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
Tonny
12-03-2024 / 10:56
Naar mijn idee ben je niet perse op zoek naar een christelijke visie op AD(H)D maar meer op zoek naar hoe je met geloven omgaat wanneer je brein niet werkt zoals bijv de meerderheid.

Ik ben zelf een vrouw met ADHD. Stille tijd plan ik heel bewust in, vaak aan het begin van de dag als dat kan zodat ik het niet voor me uit ga schuiven.
Tijdens de preek schrijf ik altijd mee in een notitieboekje. Dat helpt mij om te focussen. En ik ben niet bang om uw 'bewegen' in de kerk. Bijv een elastiekje om mee te 'spelen'. Lichamelijke beweging helpt mij bij het focussen.
Daarnaast kan ik beter lezen dan luisteren dus thuis liever een leespreek dan een luisterpreek.
Type ds (gergem) kan ook schelen. Het rustige en duidelijke praten van ds Zondag vind ik makkelijker dan het snelle 'aan 1 stuk door' van Verweij. Hoewel ik beide heel prettige ds's vind.

Je mag altijd contact met me opnemen voor meer specifieke vragen.

Terug in de tijd

Al enige tijd heb ik contact met een Jehovah's getuige en probeer hem te overtuigen van de dwaalleringen van zijn groepering. Ik heb hem ook allerlei confronterende informatie aangereikt uit boeken en...
Geen reacties
11-03-2003
Een beetje makkelijk, lijkt me, om altijd maar te zeggen dat Jezus alle straf van mensen heeft gedragen en dat het nu dus klaar is, want eeuwen geleden moesten mensen dus wel zo wreed gestraft worden ...
Geen reacties
11-03-2020
Ik heb een vraag betreffende de menstruatiecyclus. Mijn man en ik hebben een kinderwens en houden daarom mijn temperatuur en baarmoederslijmvlies bij. Ik heb nu al een aantal cyclussen geen eisprong w...
1 reactie
11-03-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering