Trots op je kind

C. M. Chr. Rots - de Weger | Geen reacties | 13-02-2024| 08:05

Vraag

Als een tijdje vraag ik mij het volgende af: mag je trots zijn op (de prestaties van) je kind? Vanuit de Bijbel kan ik opmaken dat kinderen al zondig zijn vanaf het eerste begin. Op jonge leeftijd is dit ook al merkbaar. Ook is trots vaak een soort vorm van hoogmoed in de Bijbel. Maar wanneer mijn kind een prachtige kleurplaat maakt of heel goed zijn best heeft gedaan op iets, mag ik dan zeggen: “Ik ben trots op je?”

Vaak probeer ik dan ook wel te benoemen dat de Heere God hem dat talent bijvoorbeeld heeft gegeven, dat we daar dankbaar voor zijn. Trots zijn op… is tegenwoordig heel normaal om te zeggen, of bijvoorbeeld dat mensen zeggen: nou, je mag best trots zijn op je prachtige, gezonde kinderen.

Ik vind het moeilijk hoe ik dan het beste kan reageren. Want in feite ben ik ook heel blij met m'n gezonde en stralende kinderen (ook al is dat natuurlijk lang niet altijd zo). 

Hartelijke groet, een jonge moeder.


Antwoord

Beste vraagsteller,

U stelt een leuke vraag: mag je trots zijn op de prestaties van je kind? Van mij wel, hoor. U mag rustig zeggen na welke prestatie dan ook: “ik ben trots op je!” Gepaste trots, heet dat. En het gaat gepaard met dankbaarheid voor alles wat God gegeven heeft! Ook dat verwoordt u.

Het is iets ànders als er vanuit een maakbaarheidsgedachte gereageerd wordt, alsof wíj zèlf zo goed zijn dat we dit of dat kunnen. Dit soort reactie op allerlei dingen om ons heen komt voort uit een bepaald wereldbeeld, waarbij de mens centraal staat. Maar met dankbaarheid aan de Schepper in het hart, die ieder talenten heeft gegeven kunt u het woord trots gerust gebruiken. Sterker, wanneer u steeds tegen uw kind zegt: “ja, maar, de Heere heeft het je gegeven”, kan hij/zij zich onzeker gaan voelen en faalangst ontwikkelen. Wellicht kunt u beter iets zeggen als: “fijn, hè, dat je zoveel talenten gekregen hebt”: dàt geeft moed, vertrouwen en zekerheid om blijvend je talenten in te zetten en verantwoordelijkheid te nemen waar dat nodig is.

Marijke Rots

Lees meer artikelen over:

opvoeding
Dit artikel is beantwoord door

C. M. Chr. Rots - de Weger

  • Geboortedatum:
    18-02-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
1558 artikelen
C. M. Chr. Rots - de Weger

Bijzonderheden:

Lees hier een interview dat Refoweb met Marijke had.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Plagen en pesten

Waar ligt het verschil tussen plagen en pesten? Is na-roepen/na-lopen (zonder treiterspelletjes en geweld) en negeren ook plagen/pesten, of hoe moet ik dat zien? Mijn moeder is altijd bang dat ik gepe...
Geen reacties
12-02-2013

Heere met één E of met twee EE's

Ik vraag me af of je de naam van Heere nu met één E moet doen of met twee EE's? Mijn ouders nemen het mij hoogst kwalijk als ik het met één E schrijf, omdat ze vinden dat ik een naam heb en God dus oo...
Geen reacties
12-02-2007

Zonden leren kennen

Kan je je zonden hebben leren kennen maar de Zaligmaker nog niet hebben omhelsd door een waar geloof?
Geen reacties
12-02-2020
design website door design website by Mooimerk website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis hosting website door hosting website by STH Automatisering