Componist en pianist Yiruma

G. Slurink / Geen reacties

25-08-2023, 08:11

Vraag

Kun je met een gerust geweten de muziek van Yiruma luisteren?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Voor wie hem niet kennen: Yiruma is een Zuid Koreaanse componist en pianist. Hij schrijft, zoals dat wordt genoemd, eigentijdse klassieke muziek. Eigentijds wil slechts zeggen dat het na 1975 is gecomponeerd. Het is mooie rustige klassieke muziek, harmonisch, kalm en vredig. Ik zie er geen probleem in.

Sommige stukken worden ook wel uitgevoerd samen met bijvoorbeeld cello, bijvoorbeeld “Passing By”. Dat heeft overigens ook een mooie tekst die gebaseerd lijkt te zijn op de ontmoeting van blinde man uit Jericho met Jezus uit Lukas 18: 35-43. Ik heb echter nog geen uitvoering gevonden waar het ook daadwerkelijk wordt gezongen.

Omdat de muziek goed is om te ontspannen, gebruiken New Agers het ook wel, en wordt het soms ook wel een onder New Age muziek geplaatst. Maar dat zij het gebruiken maakt het nog geen New Age muziek. Ik heb bijvoorbeeld ook muziek van Bach dat voor New Age muziek moet doorgaan, dat zegt dus verder niet zoveel. Ik zou het zelf niet als New Age muziek classificeren, daar zijn de nummers veel te ‘liedjesachtig’ voor en hebben ze ook teveel opbouw en structuur. Yiruma zegt ook van zichzelf: "Ik ben christen, ik ben geen New age artiest." Yiruma is zoon van een dominee. Ik weet verder niets over de inhoud van zijn geloof maar in sommige titels en teksten vind je er wel wat van terug. Het is denk ik wel goed om je bewust te zijn dat sommige mensen de link met New Age maken. Maar dat doet mijns inziens verder niets af van de muziek zelf. 

Dus kortom, mooie pianomuziek waar we mijns met een gerust geweten van mogen genieten en God voor mogen danken.

Een hartelijke groet,
Gerard Slurink

Lees meer artikelen over:

klassieke muziek
Dit artikel is beantwoord door

G. Slurink

  • Geboortedatum:
    12-02-1963
  • Kerkelijke gezindte:
    Reformatorisch
  • Woon/standplaats:
    Lahti, Finland
  • Status:
    Actief
155 artikelen
G. Slurink

Bijzonderheden:

*Voormalig popmuzikant


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb een verschrikkelijke zonde begaan, meerdere eigenlijk. Afgelopen tijd heb ik meerdere malen heel dicht bij God mogen leven, mocht ik Zijn liefde ervaren en dat ook uitstralen naar mijn omgeving...
2 reacties
24-08-2015
Soms hoor je of lees je dat iemand tegen de Heilige Geest of tegen God de Vader gezondigd heeft, wat bedoelt men hiermee? Als een mens zondigt, is het toch altijd tegen een drieënig God?
Geen reacties
24-08-2003
Kun je een roeping van God ontvangen als je onbekeerd bent en dit na je roeping aangenomen te hebben ook niet ziet veranderen?
Geen reacties
24-08-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering