Psych-k therapie

dr. J. van der Wal / Geen reacties

20-06-2023, 07:59

Vraag

Kent iemand psych-k therapie en weet u of dit christelijk verantwoord is? Ik zit al een lange tijd in een burn-out en de minderwaardigheidsgevoelens, het aanpassen, niet goed genoeg zijn etc. Ik zit er enorm diep in. Na twee jaar weet ik niet goed meer hoe ik verder moet en het heeft ook veel invloed op mijn geloofsleven. De onzekerheid of ik wel zo maar mag geloven en wel uitverkoren ben.

Ook worstel ik met het feit of je als christen wel van jezelf mag houden/jezelf mag waarderen. God zegt aan de ene kant dat je je naasten moet liefhebben als jezelf, maar sommige leggen dit uit als: je kan je naasten pas liefhebben als je jezelf ook liefhebt en de ander zegt: dit is een ander soort liefde, de agape. God gaat er vanuit dat je jezelf al waardeert, want je voedt en koestert je vlees. Ook staat er in de Bijbel dat je jezelf moet verloochenen en de ander uitnemender achten dan jezelf. Ik worstel hiermee met betrekking tot mijn minderwaardigheid en de gevolgen die het tot nu toe heeft gehad.

Nu zag ik deze therapievorm voorbij komen, maar ik ben erg huiverig als het gaat om (alternatieve) psychotherapieën, vooral als het over het onderbewustzijn gaat. Ik wil geen deurtjes opzetten voor de duivel. Ik hoop dat iemand mij kan helpen!


Antwoord

De psych-k therapie ken ik niet uit ervaring. Op basis van wat ik op het internet erover las komt het voort uit het neuro linguïstisch programmeren (NLP). Als je op het internet de diverse reclames voor dit type therapie leest, kom je onder de indruk van hun pretenties om op een relatief eenvoudige manier jezelf als het ware opnieuw te ontwerpen, waarbij lichaam en geest samen worden aangepakt. Het lijkt allemaal erg overtuigend.  

Prof.  Willem Levelt heeft onderzoek gedaan naar deze claims. Zijn bevindingen kun je vinden op skepsis.nl. Deze kop zegt genoeg. Het is allemaal ongefundeerde suggestie. 

Als het gaat over zelfwaardering e.d.:  daar heb ik eerder al uitgebreid over geschreven in 'Zelfwaardering bij laag zelfbeeld'. 

Dr. J. van der Wal

Dit artikel is beantwoord door

dr. J. van der Wal

  • Geboortedatum:
    31-01-1955
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Dordrecht
  • Status:
    Actief
148 artikelen

Bijzonderheden:

Voormalig directeur Eleos en divisiemanager De Hoop.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb zelf een eetstoornis waar ik een jaar voor opgenomen ben geweest in een kliniek. Ik heb nog steeds ambulante begeleiding bij een psychiater. Veel mensen in mijn omgeving hebben daar vervelend o...
Geen reacties
19-06-2004
Een vraag die me bezig houdt en waarvoor ik niet meer bidden kan. Ik hoorde van iemand dat er bij het curatorium mensen afgewezen worden en bij een ander kerkverband wel toegelaten worden, bijvoorbeel...
Geen reacties
19-06-2019
In sommige boeken en preken wordt er gesproken over zaligmakende kennis: vernederd, verootmoedigd en zelfverloochend. Waar staat dat in de bijbel en wat wordt er met die woorden precies bedoeld?
Geen reacties
19-06-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering