Naar huidige of andere kerk na verhuizing

ds. R.W. Mulder / Geen reacties

26-04-2023, 07:58

Vraag

Ik ben nu lid van de Gereformeerde Gemeenten. Mijn man wil verhuizen naar een andere woonplaats, daar is geen Ger. Gem. Hij gaat niet naar de kerk. Ik kan op zondag weer naar mijn oude woonplaats rijden naar de Ger. Gem. of in mijn nieuwe woonplaats naar de Hersteld Hervormde Kerk of Oud Gereformeerde Gemeenten. Wat is wijsheid? En moet ik mijn man gehoorzamen als hij wil verhuizen naar een andere plaats?


Antwoord

Beste vraagstelster, 

Het is best lastig om goed antwoord te geven, want elke situatie is uniek. Eigenlijk leent deze vraag zich meer voor een persoonlijk gesprek dan beantwoording via een forum. In het algemeen kan ik wat richtlijnen geven.

Een vrouw moet haar man gehoorzamen in alles wat recht en billijk is. Als een man van zijn vrouw vraagt om iets te doen wat tegen Gods geboden in gaat, dan moet zij dat weigeren. Wie man of vrouw of wie dan ook liefheeft boven God doet zonde. Uw man verbiedt u niet om naar de kerk te gaan en ook in de nieuwe woonplaats is er gelegenheid om dat te doen. Vanuit deze zaken neig ik naar de voorzichtige conclusie dat u uw man kunt volgen.

De grote vraag is echter of uw welzijn door de verhuizing wordt ondermijnd. Het gebod om onze naasten lief te hebben is vaak helderder in de praktijk dan het gebod om jezelf lief te hebben. De mogelijkheid bestaat dat een vraag om te verhuizen strijdig is met hetgeen recht en billijk is en dus ook met het gebod om jezelf lief te hebben. Het lijkt mij raadzaam om dit dilemma eerlijk met uw man te bespreken. Als u dit vooraf aan de Heere voorlegt in het gebed, zult u tijdens het gesprek merken of zijn hart wordt geneigd of niet. Als er van zijn kant redelijke argumenten naar voren worden gebracht, kunt u met een gerust hart volgen. In dat geval zou ik proberen om in de nieuwe woonplaats naar de kerk te gaan.

U zult begrijpen dat ik hierin geen aanbeveling doe, omdat ik niet neutraal ben. Het is niet ideaal dat de gemeente zich ver van de woonplaats af bevindt. In het algemeen is te stellen dat zo min mogelijk kerkelijk overgangen gewenst zijn. Je bent daar ergens geplaatst en je gaat niet zomaar ergens anders heen. In uw geval is er een duidelijke reden die buiten uzelf ligt en dat maakt de beslissing eigenlijk gemakkelijker. U vertrekt niet uit de gemeente omdat u dat graag wil, maar omdat de omstandigheden zo geleid worden. Dat geeft rust voor de toekomst. Het allerbelangrijkste is niet waar u woont of kerkt, maar of de Heere van u afweet in de weg die u gaan moet. 

Met een hartelijke groet,
Ds. R. W. Mulder

ds. R.W. Mulder

ds. R.W. Mulder

 • Geboortedatum:
  12-05-1975
 • Kerkelijke gezindte:
  Hersteld Hervormd
 • Woon/standplaats:
  Montfoort
 • Status:
  Actief

Tags in dit artikel:

kerkkeuze
Geen reacties

Terug in de tijd

Een vraag over condoleren. Is het beter/netter als je gaat kijken naar het lichaam van de overledene? Ik heb er zelf nogal moeite mee en kijk liever niet. Alleen als het naaste familie is, zoals laats...
Geen reacties
25-04-2006
Vorige week hoorden wij, vriend en vriendin, een preek over de kerkkeuze. De dominee vergeleek christenen met schapen die tot een bepaalde kudde horen. Het is niet juist als je als schaap een kudde ki...
6 reacties
25-04-2014
Sinds tijdje behoren wij met onze kinderen door verhuizing tot een nieuwe gemeente. We doen ons best kerkelijk actief te zijn. Gaan naar verenigingen en ander kerkelijk werk. We horen vanuit de gemeen...
Geen reacties
25-04-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering