Volmaakte (pen)vriend

Ds. W.G. Hulsman / geen reacties

16-03-2023, 16:06

Vraag

Ik bedoel het niet oneerbiedig, maar kan je de Heere Jezus wat vergelijken met een penvriend? Maar dan wel de Volmaakte natuurlijk omdat je ook tot Hem bidt en Hij in de hart woont? Maar ik bedoel vooral in de zin van: Je ziet Hem niet letterlijk maar ervaart wel een band als het goed is. Dat laatste vind ik vaak moeilijk te begrijpen.

Straks geloof ik wel in Zijn vergeving van mijn zonden maar gaat Hij als Bruidegom misschien tóch zeggen: Ik heb je nooit gekend (zoals bij de dwaze maagden, die wel betrokken waren maar er blijkbaar toch iets ontbrak). In een gewone vriendschap heb ik het namelijk ook wel eens gehad dat ik het een vriendschap vond, maar na de verhuizing bleek het toch een tijdelijk contact, alsof we enkel kennissen waren en het contact zodoende verwaterde.

Hopelijk begrijpt iemand mijn verhaal en vergelijking en kan me verder helpen in het krijgen van een innige band met Jezus in plaats van enkel een (verstandelijk) stellig weten/vertrouwen op Zijn Woord.

ADVERTORIAL

Impact maken met een studie aan de CHE?

Kom op 29 maart sfeer proeven op de Open Avond Voltijd! 

Ontdek onze hooggewaardeerde opleidingen én stel al jouw vragen. Onze docenten en studenten beantwoorden ze graag.

Benieuwd? Claim snel je plekje!

Impact maken met een studie aan de CHE?

Antwoord

Ik denk dat ik begrijp wat je bedoelt. Je wilt iets ervaren van hoe bijzonder de Heere Jezus is. Dan komt de gedachte bij je boven: Hij is een vriend, een heel bijzondere vriend. Dat gebeurt wel vaker. Er is zelfs een lied dat zo over de Heere Jezus spreekt: “Welk een vriend is onze Jezus, Die in onze plaats wil staan.”

Toch vinden we nergens in de Bijbel dat Jezus in positieve zin door anderen als vriend wordt aangesproken. Het blijkt dat Jezus veel meer is. Hij is Zaligmaker (Heiland), Hij is Heere. Wel noemt Jezus zijn discipelen vrienden. Hij  noemt zelfs Judas vriend als hij bezig is om Jezus te verraden.

Verder valt op in de Bijbel dat Johannes heel nauw verbonden was met Jezus én Jezus aan deze discipelen.  Lees Johannes 15: 13-15 maar. Toen de Heere Jezus Zich echter op Patmos aan Johannes in Zijn majesteit liet zien, viel Johannes als dood aan Zijn voeten. Als je zo Zijn majesteit en macht ervaart, noem je Hem niet een vriend. Hij is zoveel meer, zowel in macht als in liefde.

Het beste is om in de namen of aanduidingen voor Jezus uit te gaan van de Bijbel en hoe Hij Zichzelf laat kennen. Dan gaan we de veiligste weg. Hij wordt Jezus genoemd, Zaligmaker, want Hij zal Zijn volk zalig maken van hun zonden.

Lees ook: 'En men noemde Zijn naam...'  (overzicht van alle namen en titels van de Heere Jezus)


Een aardse vriend kan teleurstellen, deze kan het contact verbreken en beloften niet waarmaken. Op Jezus kun je echter altijd aan. Hij is te vertrouwen. Als Hij zegt “wie tot Mij komt zal niet beschaamd uitkomen”, dan is dat waar en dan mag je daar op pleiten. Heere U hebt het zelf gezegd en ik vertrouw op Uw Woord. 
 
Hartelijke  groet,
Ds. W. G. Hulsman

Ds. W.G. Hulsman

Ds. W.G. Hulsman

 • Geboortedatum:
  08-11-1956
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Genemuiden
 • Status:
  Actief
geen reacties

Terug in de tijd

Soms heb ik geweldige krampen aan of op mijn borstbeen, in verticale richting tussen mijn borsten. Meestal gebeurt dat o...
2 reacties
15-03-2013
Geachte dominee van de HHK. Ik heb een vraag m.b.t. de bediening van het avondmaal. Ik kerk in een (vacante) gemeente va...
2 reacties
15-03-2012
Hoe kan het toch dat de meeste mensen of blind zijn of het niet willen zien dat mannen niet met mannen kunnen trouwen en...
geen reacties
15-03-2004
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering