Tips voor Engelse boeken

G.J. Jansen / 1 reactie

14-10-2022, 10:23

Vraag

Wat zijn goede Engelse boeken om te lezen voor het vwo-examen Engels? Dus geen inhoud tegen Gods wil in.


Antwoord

Beste vraagstel(st)er,

Dankjewel voor je korte, maar lastig te beantwoorden vraag. 

In het algemeen geldt dat literatuur van voor 1900 vrijwel altijd acceptabel is m.b.t. de toetssteen van de Schrift. Dit geldt zeker als je blijft bij de grote bekende schrijvers. Je vindt hier bijvoorbeeld een overzicht van op pagina 24 en 26 van dit pdf-document, getiteld “English literary works read at Dutch orthodox Christian secondary schools”.

Verder zou je kunnen kijken wat christelijke homeschoolers aanbieden. Een voorbeeld hiervan vind je op Amazon: British Literature for Christian Homeschoolers, Volume 1: Great British Works: Clifton, Scott: 9781699037911. Hierbij kun je eenvoudig op de voorkant per deel (volume) zien wat de te lezen werken zijn.

Tegelijk neem ik aan dat je docent Engels je ook wel kan voorzien van verantwoorde ‘good reads’. Zeker als je duidelijk maakt welke boeken je wel/niet wilt lezen. 

Zelf ben ik een groot bewonderaar van de werken van C.S. Lewis, hoewel er wisselend wordt geoordeeld door bevindelijk-gereformeerden over deze gigant. De werken van Britse schrijvers als Charles Dickens en Jane Austen zijn niet expliciet christelijk, maar zijn ook -voor zover ik me dat kan heugen- zonder aanstootgevende inhoud.

Je kunt natuurlijk ook expliciet christelijke werken op je lijst zetten, zoals de werken van John Bunyan, Octavius Winslow of (moderner) Tim Keller, hoewel over de laatste schrijver-theoloog ook wisselend geoordeeld wordt. Zijn boek “The Prodigal God” vind ik zelf een echte aanrader.

Je merkt aan mijn antwoorden al dat het lastig is om precies aan te geven wat wel en niet acceptabel is, mede omdat de meetlat altijd ietwat subjectief wordt ingekleurd. 

Op mijn school worden onder andere de werken uit deze en deze “English literature” readers gelezen.

Veel succes met het lezen van de boeken voor je lijst.

Met vriendelijke groet,
Gertjan Jansen

Lees meer artikelen over:

engels
Dit artikel is beantwoord door

G.J. Jansen

  • Geboortedatum:
    25-05-1972
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Rijssen
  • Status:
    Actief
44 artikelen

Bijzonderheden:

docent Engels en docentencoach


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
Jedidjas
14-10-2022 / 12:16
Bij mijn dochter staan ook boeken van frank Peretti op de lijst, zijn ook in het Nederlands daarnaast te lezen.

Terug in de tijd

Wij hebben een aantal oude kapotte en gammele Bijbels, maar om nu een Bijbel weg te gooien is ook zo wat. Wat moet je met onbruikbare bijbels doen?
Geen reacties
13-10-2006
Geachte ds. M. Goudriaan. Ik moet in deze tijd nog vaak denken aan iets wat u meerdere keren naar voren hebt gebracht in uw preken toen u in onze gemeente stond. Het ging er dan over dat het leven zo ...
Geen reacties
13-10-2006
 Ik vraag me af of een gewone vriendschap met je dominee mogelijk is, aangezien je toch een soort vertrouwenspersoon/cliënt-relatie hebt.
Geen reacties
13-10-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering