Kruis opnemen

Ds. A. Jonker / geen reacties

21-09-2022, 08:03

Vraag

Er staat: “Laat wie achter Mij aan wil komen zichzelf verloochenen, zijn kruis opnemen en Mij volgen.” Hoe hebben de joden in die tijd dit waarschijnlijk geïnterpreteerd? Was “je kruis opnemen” een gezegde in die tijd? Wat betekende dit toen?

ADVERTORIAL

Ontmoet de vervolgde kerk

Als we iets kunnen leren van de vervolgde kerk, dan is het wel dat de Here God een Baken van hoop is. Hoe de vervolgde kerk hiermee omgaat, horen we tijdens de Open Doors-dag op 8 oktober 2022.

Boek nu je tickets!

Ontmoet de vervolgde kerk

Antwoord

Zichzelf verloochenen, jezelf op de tweede plaats stellen, nee zeggen tegen eigen verlangens, is een algemene uitdrukking en zal zo ook bij de Joden bekend geweest zijn.

Je kruis opnemen komt van het gebruik dat een tot de kruisdood veroordeelde zelf de kruisbalk moest dragen naar het kruisigingsplaats. Zo moest de Heere Jezus dat ook doen. De kruisiging was niet gebruikelijk bij de Joden, zij kenden steniging als manier van ter dood brengen. Kruisiging kwam bij de Romeinen vandaan. 

Bij het horen van de woorden van Jezus zullen de Joden ongetwijfeld gedacht hebben aan Deuteronomium 21: 23 waar staat dat iemand die aan een houten paal gehangen was, een door God vervloekte is. Gelet op dit laatste zullen de omstanders de woorden van Jezus vreemd gevonden hebben en niet zo snel begrepen hebben. Wij weten dat het volgen van Jezus niet een vloek maar een zegen is, omdat Hij Zelf aan het kruishout wilde sterven en de vloek heeft weggenomen (Galaten 3: 13).

Ds. A. Jonker

Ds. A. Jonker

Ds. A. Jonker

 • Geboortedatum:
  29-03-1954
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Putten
 • Status:
  Actief

Tags in dit artikel:

kruis
geen reacties

Terug in de tijd

Een hele tijd heb ik geloofd dat de Heere in mijn leven Zijn genade verheerlijkt heeft. De laatste tijd twijfel ik daar ...
geen reacties
20-09-2008
Ik ben een meisje (opgegroeid in, en belijdend lid van de GKV) en heb verkering met een jongen (Ger. Gem.). We zijn al r...
8 reacties
20-09-2011
Ik heb een vraag over gezag en macht en het slaan van kinderen door ouders. Is dit machtsmisbruik? Wanneer eindigt gezag...
21 reacties
20-09-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering