Seksueel misbruikt door autistische vader

drs. J(oke) Ronner-Wattel / 4 reacties

11-02-2022, 12:18

Vraag

Ik ben seksueel misbruikt door mijn vader van mijn zesde tot mijn twaalfde. Omdat mijn vader autistisch is snapt hij niet wat hij fout heeft gedaan. Ik heb het hem toch direct vergeven, ook omdat hij het zelf niet snapt. Ik heb verder een heel liefhebbende vader die altijd voor me klaar stond. Maar na vergeven hoor toch vergeten? Ik krijg het maar niet uit mijn hoofd. Wat kan ik daar aan doen? Ik wil het zo graag helemaal achter me laten. Mijn moeder is jong overleden dus die heeft me ook nooit kunnen helpen. Ik ben vanaf mijn twaalfde naar een pleeggezin gegaan. Mijn vader kon niet meer voor mij zorgen. 

Groeten, vrouw van begin 30 jaar.


Antwoord

Wat verdrietig dat je naast het missen van je moeder ook nog misbruik in je jonge leven hebt meegemaakt. Je brief roept wel vragen bij me op:
 
-Begrijpt je vader echt niet wat hij fout heeft gedaan? Het feit dat hij autisme heeft kan maken dat hij ten diepste niet kan voelen wat het misbruik voor jou heeft betekend, maar kent hij ook echt niet het verschil tussen goed en fout? Tussen wat mag en niet mag?
 
-Mogelijk is het voor jou lastig om de twee kanten in je vader naast elkaar te zien. De liefhebbende vader en de vader die iets heel erg fout deed. 

-Vergeven is een proces. Vaak volgt vergeving na een periode van verwerking, waarbij je je gaat realiseren wat het misbruik met jou gedaan heeft. Bij mensen die meteen vergeving schenken zie ik vaak dat ze later bij zichzelf merken nog niet klaar te zijn geweest daarvoor. 

-Kun je iemand vergeving schenken die zelf meent niets fout te hebben gedaan? Je schenkt, maar de ander kan het niet aannemen, want er valt geen vergeving te ontvangen als hij meent niets te hebben fout gedaan. Waarbij ik zeker ook van mening ben dat het willen schenken van vergeving in zo’n geval helpend voor jezelf kan zijn. Maar pas als je daar ook zelf aan toe bent.
 
-Het is heel begrijpelijk dat je het misbruik niet zomaar uit je hoofd krijgt. Misbruik, zeker als je dit is aangedaan door iemand die je hoorde te kunnen vertrouwen, werkt door op veel terreinen van je leven. Op het gebied van relaties, vertrouwen in anderen, intimiteit, zelfbeeld, zelfvertrouwen. Daarnaast kun je ook ptss-klachten hebben, de beelden dringen zich vaak aan je op, vooral bij triggers, je kunt er over dromen/nachtmerries hebben, je kunt schrikachtig of angstig zijn en de neiging hebben veel dingen te vermijden die je doen terugdenken aan het misbruik.

-Mijn advies? Meld je aan bij een hulpverlener/psycholoog met ervaring in het behandelen van trauma/misbruik. Ik gun je een traject van verwerking waarna je het gebeurde een minder grote plaats in je leven zal innemen. 

Joke Ronner-Wattel

Lees meer artikelen over:

seksueel misbruikvergeving
Dit artikel is beantwoord door

drs. J(oke) Ronner-Wattel

  • Geboortedatum:
    26-06-1960
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerd Vrijgemaakt
  • Woon/standplaats:
    -
  • Status:
    Actief
150 artikelen
drs. J(oke) Ronner-Wattel

Bijzonderheden:

Joke Ronner is GZ-Psycholoog


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
4 reacties
Elzk
11-02-2022 / 12:29
Ik heb zelf ook een vorm van autisme. Het is niet zo dat mensen met autisme geen kennis hebben van goed en kwaad of geen verantwoordelijkheid hoeven te nemen voor hun daden. Ook dat autisten geen empathie hebben is een misverstand. Je ziet wel vaker dat autisme als 'excuus' wordt gebruikt, tot in de rechtbank aan toe (ontoerekeningsvatbaar). Dat is echt onzin en schadelijk.
Samanthi
11-02-2022 / 12:33
@Elzk
Helemaal eens.
Zv70
11-02-2022 / 16:26
'Vergeven is vergeten' is natuurlijk ook onzin. Met dat je iemand iets vergeeft, hoe oprecht ook, heb je niet ineens een gat in je hoofd of zo.

Wel is het zo dat je, nadat je oprechte vergeving schenkt, er niet meer verwijtend op terug komt richting de dader.

Veel sterkte overigens!
Cinderella777
19-02-2022 / 16:55
Hallo Elzk, fijn dat je het duidelijk maakt. Ik ben met een autistische man getrouwd en daarnaast heeft hij ook ADHD. Hij denkt dat hij achter zijn ziektebeeld kan schuilen en dan keer op keer opzettelijk zondigen. Voorheen dacht ik dat het buiten hem omging. Tot jij dit ziektebeeld toelichten. En zegt dan dat ik moet vergeven en beschuldig mij dat ik niet kan vergeven. Maar hij is God niet, en alleen God weet dat. Het is zwaar

Cinderella

Terug in de tijd

Beste mw. Rots, twee jaar geleden heeft u mijn vraag beantwoord hier op Refoweb. Dank u wel daarvoor! Hoewel ik op dat moment eerst een opstandige reactie had, ben ik blij met de waarheden in uw antwo...
Geen reacties
10-02-2016
Beste ds. Vreugdenhil. In de zomervakantie van 2011 ben ik bij u naar de kerk geweest. U vertelde het verhaal dat uw fiets was gestolen. U vroeg zich toen af waarom dat gebeurde. Dat verhaal schoot mi...
1 reactie
10-02-2012
Een aantal jaren geleden is een tante van mij gescheiden van haar man, ze hadden een kind. Mijn tante heeft toen een vriend gehad waarmee ze ging samenwonen en samen kregen zij ook een kind. Deze man ...
3 reacties
10-02-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering