Luther en de zieleslaap

Ds. G.A. van den Brink / 1 reactie

10-02-2022, 12:54

Vraag

Geachte/beste dominee. Op zaterdagavond 5 februari haalde u in Pastorie Online enkele verschillen tussen Luther en Calvijn aan.

U noemde toen ook Luther i.v.m. zijn visie op de zieleslaap. Ik dacht: Luther zal toch geen zieleslaap geleerd hebben, dat bij het sterven van een kind des Heeren zijn ziel niet direct bewust in de eeuwige heerlijkheid deelt? Dat was toch de troost van vele martelaren en andere gelovigen op hun sterfbed dat als ze de laatste adem uitbliezen ze terstond de Heere Jezus zouden zien en met Hem in de heerlijkheid zullen zijn?

Wilt u a.u.b. de visie van Luther op een en ander nog eens voor ons toelichten?

Zegen op uw werk. Sterkte bij alle beperkingen wat uw gezondheid betreft en vriendelijke groet.


Antwoord

Beste vragensteller,

Zoals je weet verzette Luther zich in 1517 tegen de aflaathandel. Mensen konden aflaten kopen voor overledenen of voor zichzelf en zodoende konden zij hun tijd in het vagevuur bekorten. In zijn kritiek daarop heeft Luther de bijbelse boodschap over dood en oordeel grondig doordacht. Hij kwam tot de overtuiging dat er na dit leven geen tussentoestand is tussen hemel en hel, dus geen vagevuur. Tegelijk besefte Luther hoeveel belang de Schrift en het Apostolicum hechten aan de opstanding der doden. De vreugde van het eeuwige leven is niet dat alleen onze ziel wordt gered, maar ziel en lichaam beide. Daarop moet de nadruk vallen. 

Maar hoe zit het dan met gelovigen die sterven voordat Christus wederkomt? Luther stelde: zij slapen in de schoot van Christus. Evenals bij de natuurlijke slaap is er dan geen besef van tijd, er is niet de plicht om te moeten wachten, maar het is een rusten (Openbaring 14:13). Toch is het niet een vorm van bewusteloosheid. Zoals een slaper even wakker kan worden om daarna weer verder te slapen, zo kan ook een overledene de stem van God horen, om daarna weer de rust van de doodsslaap te ontvangen.

Calvijn was het met deze visie niet eens. Hij heeft er zelfs een compleet geschrift aan gewijd, zijn “Psychopannychia”. Dit boek schreef hij in 1534, dus vóór zijn bekering tot de Reformatie. Het zou goed kunnen dat Calvijn in dit boek zelfs specifiek de visie van Luther op het oog had en dit boek dus bedoelde als een anti-reformatiegeschrift. 

Laat ik als laatste vermelden dat Luther diverse keren heeft onderstreept dat hij geen bindende uitspraken wilde doen over de toestand van de gelovigen na hun sterven en voor de jongste dag. Er is dus niet zoiets als “de leer van Luther over de zieleslaap”. Het belangrijkste voor hem was dat hij naar ziel en lichaam door Christus was gekocht, en daarom naar ziel en lichaam eenmaal bij Christus zou zijn. “Daardoor is voor mij het graf een slaapkamertje. Ik zal slapen, totdat Hij komt en aan mijn grafsteen klopt en zegt: Maarten Luther, sta op! Dan zal ik meteen opstaan en eeuwig met Hem zijn.”

Met hartelijke groet,
Ds. G. A. van den Brink

Tags in dit artikel:

doodLuther
Dit artikel is beantwoord door

Ds. G.A. van den Brink

  • Geboortedatum:
    05-01-1974
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Apeldoorn
  • Status:
    Actief
242 artikelen
Ds. G.A. van den Brink

Bijzonderheden:

Emeritus-predikant. Sinds september 2020 als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de TUA.

Bekijk ook:

 

 

 

 

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
Ali636
12-02-2022 / 17:33
Ik blijf me verbijsteren over het gevecht voor en tegen zieleslaap.
Zevende dagsadventisten of fanatische gereformeerden die elkaar het licht uit de ogen halen.
Jezus zei :"heden zult gij met Mij"... En toch had ook Luther het niet bij het verkeerde eind. Kunnen we nu eindelijk eens buiten ons tijdsdenken stappen? God leeft in een eeuwig heden, een eeuwig nu. Daarom ziet Hij in één ogenblik al ons verleden, ons nu en onze toekomst. (geen enkel probleem dus om wat profetische teksten in de Bijbel te laten zetten.) Het gebeurt "nu" voor Zijn ogen.. Wat God kan, kunnen wij niet. Wij zijn pas van onze "elke seconde telt" verlost zodra we overlijden. En dan komen we in God's tijdrekening, die haaks staat op de onze. Horizontaal tegenover vertikaal zo je wilt. Geen enkel probleem. Een zieleslaap van 2000 jaar duurt maar één seconde. Het hangt er van af op wie zijn horloge je kijkt.

Terug in de tijd

Door de toestand met Iran-VS-Israël ben ik echt heel erg bang dat er iets vreselijks staat te gebeuren. Is deze angst terecht?
2 reacties
10-02-2012
In 1 Korinthe 7:12 staat : “Maar den andere zeg ik, niet de Heere...”. Ik heb het in de kanttekening nagekeken, maar dan begrijp ik het eigenlijk nog niet echt. Kunt u dit uitleggen?
2 reacties
10-02-2011
In het Oude Testament spreekt en schrijft iedereen vol verwachting over de komende Messias. Als Hij dan vervolgens gekomen is, geloven de meeste mensen het niet. Waarom is dat? Het zou toch een heerli...
Geen reacties
10-02-2023
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering