Taaltechnische kwestie (Herziene) Statenvertaling

Herziene Statenvertaling / 2 reacties

09-12-2021, 08:02

Vraag

Ik heb een vraag over het begin van de Tien Geboden in Exodus 20:2 in de Herziene Statenvertaling: “Ik ben de HEERE, uw God, Die u uit het land Egypte, uit het slavenhuis, geleid heeft.” Waarom is er gekozen voor het woordje “heeft”? In de Statenvertaling of andere vertalingen die ik lees staat er het woordje “heb” op het einde. Ik heb al eens een discussie gehad met iemand en we konden het niet begrijpen. Wij zeggen toch niet “ik heeft” maar “hij heeft”? Dan zou deze “heeft” taaltechnisch naar iets anders verwijzen dan God?!

ADVERTORIAL

HOE breng jij je vakantie door?

Alleen of samen met je vrienden, jongeren- of catechisatiegroep op diaconale jongerenreis naar Oost-Europa? Geef je geloof handen en voeten én doe interculturele ervaring op. Ga in de zomer van 2024 met ons mee op HOEliday!

HOE breng jij je vakantie door?

Antwoord

Dit is volgens de neerlandici de enige correcte manier om dit de zeggen. Het andere is meer spreektaal. Op het moment dat je een bijzin begint, vereist het werkwoord de derde persoon. Bijvoorbeeld: “Ik ben degene die dit boek geschreven heeft.” Taaltechnisch verwijst dit nog wel degelijk naar de spreker, dus, in het geval van Exodus 20:2, naar God.

Hartelijke groet,
Reinier de Blois

Herziene Statenvertaling

Herziene Statenvertaling

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief

Tags in dit artikel:

Herziene Statenvertaling (HSV)
2 reacties
hansa
09-12-2021 / 09:04
Wij zeggen inderdaad: ik heb en hij heeft. Dat klopt. Daarom is in de zin die vraagsteller citeert, 'heeft' goed. Het zijn eigenlijk 2 zinnen: 'Ik ben' en 'Die heeft'. Heeft slaat dus niet op IK, maar op DIE.
WillemB
12-12-2021 / 15:11
Misschien zo snel mogelijk teruggaan naar de persoon waar je deze discussie mee had.
En jullie dan samen verwonderen, over de genade van deze grote God, dat Hij tegen jullie en iedereen zegt: jouw HEERE en God te willen zijn…!

Terug in de tijd

Ik heb moeite met het uiten van gevoelens. Dan vorm ik als het ware een schild om mijzelf heen. Dat zorgt ervoor dat ik niet wil dat mijn vriend (twee jaar verkering) mij aanraakt. Ik kan er op dat mo...
Geen reacties
08-12-2006
Ik ben als jong volwassene lid van een Gereformeerde Gemeente. Ik heb recent belijdenis van het geloof mogen doen samen met mijn vriendin bij haar in de gemeente (ook een Ger. Gem.). Nu speelt er bij ...
Geen reacties
08-12-2022
In 1 Korinthe 7:25 zegt Paulus dat hij geen bevel heeft, maar dat het zijn mening is. Zo sluit hij ook af in vers 40. Omdat hier zo concreet staat dat het zijn mening is, is dit stuk dan wel echt een ...
Geen reacties
08-12-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering