Medische klachten, zorg en angst

drs. J. de Jongh-van Hoof / Geen reacties

04-11-2021, 10:27

Vraag

Als je leukocytenwaardes en lymfocytenwaardes iets verlaagd zijn, is dat reden tot zorg? Ik ben op moment niet verkouden/geen griep of dergelijke. Ik ben erg moe/snel uitgeput, bloedend tandvlees wat niet over gaat, dikke hals (voelt opgezet), lijkt alsof mijn botten pijn doen (met name in armen en benen), ook met periodes wel/niet spontane blauwe plekken. Terwijl ik me niet kan herinneren dat ik me gestoten heb. Laatst blauwe plek (zijn geen grote, maar wel zichtbaar) aan de binnenkant van mijn elleboog en zelfs laatst na simpel bloedprikken al grote blauwe plek rond de prikplek. Mijn leukocyten waren in 2018 toen ik ook veel spontane blauwe plekken had 2,8 op z’n laagst en 3,8 op z’n hoogst. Eind augustus dit jaar was het prima en nu weer waarde van 3,8. Moet ik me zorgen maken?

Mijn HB is wel eens aan de lage kant geweest. Ik geef ook al paar jaar bloed en sinds kort overgestapt op plasma doneren. Dan meten ze ook je HB. Hij is wel eens aan de lage kant geweest. Maar sinds daarna altijd wel ruim boven de 8 of zelfs 9.1 geweest. Ik slik de laatste tijd wel ijzertabletjes van de drogist. Misschien dat het zonder die ijzertabletjes nog wel lager was geweest, maar dat weet ik niet zeker. Kan je ook leukemie hebben zonder bloedarmoede? Maar juist teveel rode bloedcellen of juist normale hoeveelheid, maar wel een tekort aan witte bloedcellen? Ik ben een jongvolwassen vrouw.


Antwoord

Enkel en alleen afgaan op lymfocyten- en leucocytenaantal is niet wat medici doen. Zij betrekken daarbij de klachten, onderzoek, kennis van ziekten en hopelijk meer lab waarden alvorens zij tot een conclusie komen.

Je bent moe en snel uitgeput. Helaas is moeheid een vage klacht met veel mogelijke oorzaken (lichamelijk, psychisch en sociaal) waarbij soms geen oorzaak gevonden wordt. Een dikke hals vind ik wel een reden voor verder onderzoek. Ik adviseer je hiervoor naar je huisarts te gaan. Vaak blauwe plekken vind ik ook een reden om naar je huisarts te gaan. Afhankelijk van de plaats en andere factoren kan dat ook reden zijn voor verder onderzoek. 
  
Voor het Hb wordt meestal 7.5 mmol als grenswaarde voor een vrouw gehanteerd. Ik zie geen reden om ijzertabletjes te slikken op dit moment.

Denk ik aan leucaemie? Ik denk niet gelijk aan leucaemie bij deze bloedwaarden. Echter alleen deze waarden zijn onvoldoende om daar definitieve conclusies aan te verbinden.  Waarden die een klein beetje aan de lage kant zijn, kunnen ook normaal zijn.

Kortom: bespreek je klachten, je zorg en angst met je huisarts. Overleg of verder onderzoek nodig is.

Met vriendelijke groet,
José de Jongh-van Hoof

Dit artikel is beantwoord door

drs. J. de Jongh-van Hoof

  • Geboortedatum:
    30-11-1967
  • Kerkelijke gezindte:
    Zevende-dags Adventist
  • Woon/standplaats:
    Rijssen
  • Status:
    Actief
270 artikelen
drs. J. de Jongh-van Hoof

Bijzonderheden:

Huisarts


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Kan iemand mij vertellen hoe een en ander verloopt wanneer je langstlevende ouder komt te overlijden. Hij of zij heeft kinderen, maar die kinderen, van wie ik er een ben, hebben geen van allen -en ook...
5 reacties
04-11-2014
Mijn buurman voert de duiven. Vanmorgen zei hij: “De rechtvaardige kent het leven van de beesten.” Ik word ‘s morgens al heel vroeg wakker van deze duiven. Wat moet ik hier nu mee? We zitten zondags i...
12 reacties
04-11-2019
Waarom staat er het volgende in het formulier “geloofsbelijdenis”? “Gelooft gij dat de waarheid Gods die in het Oude en Nieuwe Testament geopenbaard en in de artikelen van het christelijk geloof beled...
Geen reacties
04-11-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering