Burgerlijke, ceremoniële en zedelijke wetten

Redactie Refoweb / Geen reacties

20-08-2021, 07:57

Vraag

De laatste tijd ben ik aan het nadenken over de wetten in de Bijbel. Ik heb wat informatie opgezocht en daarvoor onder andere het antwoord 'Het houden van burgerlijke wetten uit OT' van ds. Van der Zwan gebruikt. De wetten worden daar verdeeld in drie soorten: burgerlijke, ceremoniële en zedelijke wetten. In de uitleg staat dat de wetten zijn vervuld door Christus. De ceremoniële wetten zijn vervuld en niet meer van kracht. De zedelijke wetten zijn ook vervuld, maar nog wel van kracht. Ik begrijp niet zo goed wat het verschil hierin is.

Want wat maakt dat de ene wet nog wel geldig is en de andere niet? Vaak wordt Mattheus 5:17 aangehaald en daar stopt de uitleg. Maar als ik verder lees tot en met vers 20, staat toch duidelijk dat ALLE wetten nog van kracht zijn. Waarom wordt dit niet nageleefd? En waarom ligt dan zo de nadruk op de zedelijke wetten? Ik vraag mij dit oprecht af. Ik begrijp gewoon niet waarom er, in mijn ogen en voor mijn gevoel, zo selectief met de wetten/Bijbelteksten wordt omgegaan.

Ik wil heel graag een duidelijk antwoord met verwijzingen naar Bijbelteksten. Ik ben echt alleen op zoek naar Bijbelteksten die hier letterlijk antwoord op geven en geen andere bronnen zoals de geloofsbelijdenis. De Bijbel is namelijk de enige en meest betrouwbare bron (in mijn ogen).


Antwoord

Zeker is de Bijbel de meest betrouwbare bron. Vandaar dat onze belijdenisgeschriften zich daarop baseren mét bronvermelding. Voordeel daarvan is dat zij veel vragen waar gelovigen meer worstelen behandelen en hebben uitgelegd met de Bijbel in de hand.

We verwijzen je graag naar eerder gegeven antwoorden op deze vragen. Zie onderstaande artikelen:

www.refoweb.nl/vragenrubriek/2642/ceremoniele-wetten-gelden-niet-meer

www.refoweb.nl/vragenrubriek/9165/wetten-voor-christenen-uit-handelingen-15

www.refoweb.nl/vragenrubriek/23792/apostelconvent
 

Voor nog veel meer info kun je de tags 'Ceremoniële wet', 'Spijswetten' en 'Apostelconvent' raadplegen.

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2357 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Mijn man en ik zijn sinds kort geïnteresseerd in tantra. Het lijkt ons mooi omdat het zo intiem is. Je leert elkaar op een rustige en intense manier nog beter kennen. Het probleem is dat het uit het b...
Geen reacties
19-08-2016
Ik heb een aantal vragen m.b.t. de verschillende opstandingsgeschiedenissen uit Mattheus 26 (1:10), Markus 16 (1:10), Lukas 24 (1:12) en Johannes 20 (1:18). Ik begrijp dat getuigenverslagen verschille...
Geen reacties
19-08-2017
Vanaf welke leeftijd is het goed om kinderen zakgeld te geven en hoeveel?
2 reacties
19-08-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering