Het doorsteken van Jezus

Herziene Statenvertaling / Geen reacties

01-07-2021, 10:24

Vraag

In Mattheus 27:49 (New Century Version + SW) staat: “De overigen echter zeiden: Laat het zijn! Laten we zien of Elia komt om hem te redden! Een andere nu, een lanspunt genomen hebbend, doorstak Zijn zijde, en er kwam water en bloed uit.”

CLV (Concordant Literal Version versie 2) idem. KNT (Konkordantes Neues Testament 6th edition 1995) Matth. 27:49: “Die Übrigen aber sagten: Lass nur! Wir wollen sehen, ob Elia kommt und Ihn rettet! Ein anderer Krieger nahm eine Lanzenspitze und durchbohrte Seine Seite; da kamen Wasser und Blut heraus.”

In de onder ons bekende vertalingen is het “doorsteken” van Jezus in Matth. 27:49 verdwenen. Gebruiken deze vertalingen een andere brontekst of is hier wat anders aan de hand?


Antwoord

Dit is een interessante kwestie. De Statenvertaling en Herziene Statenvertaling hebben de betreffende woorden ook niet, dus het heeft niet zozeer te maken met het bekende verschil tussen de Textus Receptus (gebruikt door SV en HSV) en de kritische tekst van het Duitse Bijbelgenootschap.

De betreffende woorden lijken erg op die van Johannes 19:34. Alleen beschrijft Johannes dit als gebeurd zijnde enige tijd ná de dood van de Heere, als bewijs dat Hij daadwerkelijk gestorven was. De versie van Mattheüs zou aangeven dat dit net vóór Zijn dood gebeurd zou zijn.

Sommige oude manuscripten hebben deze woorden wel, andere weer niet. Het is een ingewikkelde kwestie, die uitgebreid beschreven wordt door dr. Dirk Jongkind in dit artikel.

Hartelijke groet,
Reinier de Blois

Dit artikel is beantwoord door

Herziene Statenvertaling

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
93 artikelen
Herziene Statenvertaling

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Mag deze vraag naar ds. Pieters? Mag een mens eigenlijk wel bidden om geloof? Immers getuigt het bidden om vertrouwen in God niet juist van een grenzeloos gebrek aan vertrouwen?
1 reactie
30-06-2009
Toen ik een jongen leerde kennen en we vaker met elkaar afspraken, verlangde ik steeds meer naar lichamelijk contact met hem. Nu we elkaar een tijdje kennen en we afgesproken hebben ook lichamelijk co...
Geen reacties
30-06-2012
De kinderen leren het al jong zingen: Opent uwe mond, EIST van Mij vrijmoedig, op Mijn trouwverbond... Mijn vraag is: kunnen wij als mensen wel iets eisen van de Heere? We hebben toch nergens recht op...
2 reacties
30-06-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering