(Geen) vrees voor wederkomst

Kand. G.A. van Ginkel / Geen reacties

30-06-2021, 10:32

Vraag

Over niet (kunnen) uitzien naar Jezus’ wederkomst zijn al wat vragen gesteld, maar wat als het komt door angst voor het onbekende en de onwetendheid hoe het zal gaan, ondanks dat het goed komt. Ik ben geen held en vertrouw de Heere wel, maar ik kan niet verlangen naar iets onbekends en ook weet ik niet of alle zonden zullen langskomen en publiekelijk genoemd worden, waarna Jezus pas tussentreedt als Middelaar, of dat Gods kinderen voor die lijst/opsomming bewaard worden omdat dit al is vergeven en weggedaan en in versnelde vaart naar de hemel mogen. Het beklemt mij waar ik wellicht doorheen moet vóórdat de zaligheid voor mij wordt opengesteld. Maar misschien heb ik mij onjuist laten informeren. Ik weet het niet en dat knaagt.


Antwoord

Veel van “de laatste dingen” zijn voor ons niet echt duidelijk. Zeker, de Bijbel spreekt over wederkomst, oordeel en eeuwig wel of wee. Maar hoezeer sommigen de Bijbel ook als een spoorboekje lezen,  blijft de vraag staan: hoe zal het allemaal precies gaan?

Wel is duidelijk dat wie in Christus gelooft en op Hem alleen bouwt voor tijd en eeuwigheid geen vrees hoeft te hebben. En toch... De dood, het graf, het laatste oordeel, de eeuwigheid... het kan je aanvliegen. Zegt dat iets over mijn (gebrek aan) geloof? Het zegt vooral iets over het feit dat ik maar een heel klein mensje ben. En dat ik dagelijks moet leren leven in totale overgave aan God. In vertrouwen op Zijn rechtvaardigheid en liefde voor mij. Om Christus wil.

Vergeving van zonden vindt niet plaats na onze dood , maar hier en nu. Vrijspraak van zonde en schuld om Christus wil. Hier en nu wordt de zondaar door de Geest overtuigd van zonde en schuld, gerechtigheid en oordeel. En tot zijn intense vreugde overtuigd dat Hij, Jezus, het oordeel is ingegaan voor hem. Die in Jezus gelooft als zijn Borg en Zaligmaker, die wordt niet veroordeeld.

Je doet er goed aan om in je angst voor het onbekende te zien op Hem Die je -naar ik hoop- door de Geest bekend is gemaakt: het Lam van God! Dan geldt: Hij is Degene Die jou kent en voor alle kwaad en schande en schaamte bewaart in de dag van het oordeel.

Verwacht dan Zijn komst met vreugde.

Kand. G. van Ginkel

Lees ook: artikelen met de tag 'Oordeelsdag'

Lees meer artikelen over:

wederkomst
Dit artikel is beantwoord door

Kand. G.A. van Ginkel

  • Geboortedatum:
    13-01-1958
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Maartensdijk
  • Status:
    Actief
167 artikelen
Kand. G.A. van Ginkel

Bijzonderheden:

Pastoraal werk te Veen, Wijk (bij Heusden) en Groenekan.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Aan N. van Steensel. Het volgende n.a.v. uw antwoord over de kerkelijke weg bij echtscheiding binnen de Ger. Gem. Mijn vrouw is vertrokken, moest tot rust komen. Tegen een ieder en ook kerkenraad heef...
Geen reacties
30-06-2023
Aan ds. H. van den Belt. In het antwoord 'Seks voor het huwelijk geen christelijke vrijheid' geeft u aan dat het stel bij seks voor het huwelijk de zonde aan God moet belijden en moet trouwen. Maar wa...
1 reactie
30-06-2022
Mijn dominee zegt dat het in Dordtse Leerregels hoofdstuk 5 artikel 10 alleen over de heiligmaking gaat en dat dit niet van toepassing is op de rechtvaardigmaking. Is dat echt waar?
Geen reacties
30-06-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering