De val van het genadeverbond

Ds. H. Korving / Geen reacties

27-03-2021, 10:00

Vraag

Mijn kind zit op een refoschool waar we erg tevreden over zijn. Nu stond er op het bijbelvertelrooster dat de juf over “de val van het genadeverbond” zou gaan vertellen. Ik heb daar zelf nog nooit van gehoord en vroeg of dat hetzelfde was als de zondeval? Dat was het niet, maar ik kwam er niet achter wat het dan wel was. Genade is en blijft er toch altijd zolang een mens mag leven? Welk verbond is er dan gevallen en hoe en wanneer? Het is geen onwil dat ik hier niets over weet en dit niet snap.

Ten tweede vraag ik mij af of een kleuter deze terminologie al wel snapt en of je die hiermee moet opzadelen of dat dit meer catechisatiestof is of in een preek praktisch uitgelegd kan worden.


Antwoord

Beste vraagsteller,

Op uw vraag kan ik kort en  bondig antwoorden: De “val van het genadeverbond” haalt twee dingen door elkaar. De zondeval is de val van de mens. Zijn oorspronkelijke staat/situatie wordt wel benoemd met het woord “werkverbond”, al spreekt de gereformeerde belijdenis daar zo niet over (wel over “het gebod des levens”). Gods antwoord op de zondeval is de oprichting van het genadeverbond in Gen. 3:15 met de belofte van de komst van de Verlosser.  

Ten tweede ben ik het u eens dat dit geen stof is voor kleuters, als je althans iets op het niveau van hun bevattingsvermogen wil doorgeven. Misschien kunt u uw vraag beter ook aan de schoolleiding voorleggen. Zij zijn het immers die het vertelrooster opstellen of er verantwoordelijk voor zijn.

Dat een leerkracht zich vergist en zo’n ongelukkige uitdrukking zou hanteren is nog te vergoelijken, maar als zo’n term op het vertelrooster staat, is het misschien wel goed om verduidelijking te vragen. Het genadeverbond is wel opgericht, maar nooit gevallen en zal gelukkig ook nooit vallen!

Met een vriendelijke groet,
Ds. H. Korving 

Dit artikel is beantwoord door

Ds. H. Korving

  • Geboortedatum:
    01-12-1954
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Urk
  • Status:
    Actief
194 artikelen
Ds. H. Korving

Bijzonderheden:

Ds. Korving ging in november 2021 met emeritaat.

Lees ook het artikel dat Refoweb met ds. Korving had n.a.v. zijn boek 'Taal en teken'.

En kijk/luister:

 

 

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik maak sinds kort websites voor bedrijven, verenigingen, enzovoorts. Het is de bedoeling om daar echt mijn beroep van te maken. Onlangs vroeg een voetbalclub (die ook op zondag speelt) of ik een webs...
17 reacties
24-03-2010
Beste ds. J. Westerink. Bedankt voor uw antwoord op mijn 'klaagzang'. Als ik nu terug lees wat ik toen getypt heb, denk ik dat ik het beter zo niet had kunnen zeggen. Het is wel de waarheid, maar het ...
Geen reacties
24-03-2011
God danken na een vrijpartij. Ik las in een boekje dat sommige echtparen dit doen. Ons komt dit eigenlijk heel vreemd voor. Waarom moet je dit doen? Ik probeer het idee te accepteren en ik erken ook d...
3 reacties
24-03-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering