Man heeft ongezond eetpatroon

C. M. Chr. Rots - de Weger / Geen reacties

15-02-2021, 10:06

Vraag

Ik ben ruim 10 jaar getrouwd en houd enorm veel van mijn man. Mijn man heeft last van overgewicht. Ik vind zijn eetpatroon niet heel gezond. Hij doet bijvoorbeeld enorm veel zout in zijn eten. Ik zeg er wel eens iets van, maar dan lacht hij maar wat. Ik ben bang voor zijn gezondheid ook omdat hij best jong is (begin 40).

Moet ik dit gewoon accepteren? Hij is tenslotte volwassen. Ik let er op dat ik niet te zout kook, maar hij doet dan aan tafel zout op zijn eten. Ik houd gewoon teveel van hem en ik wil dat hij gezond blijft. Misschien heeft iemand een advies?


Antwoord

Beste vraagsteller,

U maakt u zorgen... en wellicht is dat terecht. Dáár moet u het over hebben met uw echtgenoot. Niet over het zoutvaatje, want dat zou juist wel eens averechts kunnen werken! 

U wilt dat uw man “gezond blijft”, zoals u schrijft. Nu hebben we dat niet helemaal zèlf in de hand, maar er zijn zeker richtlijnen voor een zo gezond mogelijk leefpatroon. En minder zout hoort daarbij. Voor zover het uw verantwoordelijkheid is voor wat er op tafel komt, néém die verantwoordelijkheid en bestudeer mogelijkheden! Bijvoorbeeld: als u kookt doe het dan met kruiden in plaats van zout. Dat geeft smaak en is goed toe te passen. Dat is één. Ander punt van aandacht kan een beweegpatroon zijn. Zonder specifiek over sporten te praten -want dat werkt waarschijnlijk averechts- gaat u samen wandelen, fietsen of iets dergelijks. En komt het gesprek over bezorgdheid op gang, dan kunt u altijd -samen- met een diëtiste, life-style coach of dergelijke deskundige in gesprek gaan ter begeleiding van de strijd tegen het overgewicht.
 
Accepteren dus, omdat uw echtgenoot een volwassen man is? Nee, liefdevol en passend reageren met veel tact... wellicht komt u daarmee waar u naar toe wilt!

Marijke Rots

Dit artikel is beantwoord door

C. M. Chr. Rots - de Weger

  • Geboortedatum:
    18-02-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
1502 artikelen
C. M. Chr. Rots - de Weger

Bijzonderheden:

Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Hoe komt het dat de kerkelijke verdeeldheid in Nederland zo groot is terwijl dat in andere landen bijna niet speelt? (met uitzondering van de Verenigde Staten en nog wat andere landen.)
Geen reacties
13-02-2006
Dag dominee Van den Brink. Ik luister graag lezingen van u op Youtube. Bijvoorbeeld de lezing over "het evangelie zonder kleine lettertjes" of “hoe kan ik geloven?” Ik luister ook graag Jijdaar! avond...
Geen reacties
13-02-2023
In het Onze Vader staat: "En vergeef ons onze schulden, gelijk ook wij vergeven onzen schuldenaren." Mij is altijd geleerd dat dit betekent dat wij onze schuldenaren dienen te vergeven, zoals God ook ...
Geen reacties
13-02-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering