Rouwdienst zonder kist

Redactie Refoweb / 7 reacties

04-09-2020, 14:43

Vraag

Onlangs was ik bij een begrafenis in een Gereformeerde Gemeente. De kist met de overledene mocht daar niet in de kerk staan tijdens de rouwdienst, maar moest in de hal blijven staan. Niemand van de betrokkenen kon mij vertellen waarom die regel gold. Het mocht niet van de kerkenraad, dat was het enige dat ze wisten. Is dit een algemeen verbod in de Ger. Gem.? Welk argument heeft men daarvoor?


Antwoord

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2357 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
7 reacties
pannenkoek
04-09-2020 / 14:44
Is per gemeente verschillend. Heb beide meegemaakt, wel, of niet in de kerk. Wat de reden is van het niet in de kerk staan weet ik niet.
K80
04-09-2020 / 16:59
De kerk is alleen voor de levende, wordt dan verteld.
aleph
04-09-2020 / 22:11
Ik vind het zelf heel mooi als de kist erbij staat. Van vroeger uit is men het vaak niet gewend, maar ik vind het een raar idee dat de kist ergens achter in een zaaltje staat tijdens de rouwdienst.
Jess
04-09-2020 / 22:58
Heb zelfs een keer gezien dat de kist gewoon in de rouw auto stond bij de kerk! Bizar vond ik dat. Wij deden een bezichtiging tegenover die kerk van een huis. Bijzondere gewaarwording
appel
05-09-2020 / 21:37
Ook mijn vaders kist stond in de lijkwagen tijdens de rouwdienst. Nu vijfentwintig jaar later huil ik nog als ik er aan terug denk.
K80
06-09-2020 / 12:09
Toen mijn vader overleed hebben we hard moeten praten om te zorgen dat de kist in de kerk mocht staan. In een kerk die nu PKN is. Ook daar was het standaard antwoord dat zijn we niet gewoon.
Iedereen was zeer positief en nu gebeurd het met grote regelmaat. Sommige hebben spijt dat ze het zelf niet aangekaart hebben tijdens een begrafenis van een dierbare.
Als het eerste schaap maar over de dam is.
Justinus
21-09-2020 / 10:14
Het zijn 'menselijke' beslissingen, je kunt het er mee eens zijn of niet.
Mijn uitgangspunt is: als kind wordt je gedoopt in de kerk, je doet belijdenis in de kerk, je trouwt in de kerk, de uitvaart dan ook in de kerk. De kerk kan uit praktische overwegingen ook een andere ruimte zijn, ik denk met name aan bij de uitvaart. Om de kist in de hal te laten staan vind ik abnormaal.
Het blijkt idd verschillend te zijn: denk ook alleen maar aan het al dan niet zingen tijdens een uitvaartdienst...

Terug in de tijd

Ik heb een vraag aan ds. Tuinier. We hebben als gezin, met z’n zevenen een moeilijke tijd achter de rug. Verschillende mensen overleden, kinderen met autisme en angst- en paniekaanvallen van mij zelf ...
4 reacties
04-09-2015
Als gehuwde man van 58 jaar gebeurt het dat ik, als mijn vrouw iets zegt als ik iets doe of juist niet doe, ik blijkbaar onbewust geprikkeld wordt en om een voor mij onverklaarbare reden opeens (te) b...
Geen reacties
04-09-2015
Beste arts, ik heb al maanden (misschien al wel langer) een merkwaardig puistje/blaasje op mijn arm. Het heeft een iets lichtere kleur dan de huidskleur en er zit een minuscuul donker randje omheen. V...
2 reacties
04-09-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering