Fijne feestdagen

Ds. M.F. van Binnendijk / 1 reactie

27-12-2019, 08:05

Vraag

De afgelopen dagen liep ik er erg tegenaan dat iedereen (niet-christenen) elkaar zomaar “fijne feestdagen” toewenst. Bij mij kwam de vraag naar boven wat je als christen je medemens het beste kan toewensen. Ik gun mijn naaste dat ze het ware Kerstfeest mogen vieren, dat ze Christus zullen ontmoeten. Wat kan ik een niet-christen het beste toewensen? Mag je iemand ‘zomaar’ gezegende kerstdagen toewensen? Deze vraag is te laat voor dit jaar, maar misschien voor volgend jaar wel toepasbaar.


Antwoord

Waarom niet? Zolang je het gunt en niet oplegt (!), kun je het iedereen toewensen.

“Gezegende kerstdagen en een voorspoedig 2020”; dát was mijn kerstgroet dit jaar aan familie, vrienden, collega’s, gelovigen, ongelovigen, mijn kerkenraad, en zelfs aan een bevriende bisschop! Ze hebben het allemaal begrepen, niet minder gewaardeerd, gereageerd! 

Ik zou zeggen: Maak het jezelf niet altijd zo moeilijk. Denk vooral niet zo refo (“ik moet!”), maar denk Paulus (“Ik mag, en sta in de vrijheid!”): De Joden een Jood, de Grieken en Griek. Wees slim als slangen en simpel als duiven. 

Ds. M. F. van Binnendijk

Dit artikel is beantwoord door

Ds. M.F. van Binnendijk

  • Geboortedatum:
    30-11-1963
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Stadskanaal
  • Status:
    Actief
170 artikelen
Ds. M.F. van Binnendijk

Bijzonderheden:

Lees ook: het weblog 'Dominee in de bajes'


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
lin1991
27-12-2019 / 11:17
Enige nuchterheid (toe)gewenst bij vraagsteller.

Terug in de tijd

Ik heb altijd de Bijbel gelezen, maar ik ben die kwijtgeraakt tijdens een logeerpartij. En ik heb een vraag over Jezus: Wie is de oude man die Jezus wilde zien?
1 reactie
26-12-2012
Als je je mentor je problemen hebt verteld en hij reageert zo van: “Je gaat met je problemen naar teveel mensen”, wat moet je dan doen?
Geen reacties
26-12-2004
Hoe kun je weten of iets naar Gods wil is? Een voorbeeld: als je voor een studiekeuze staat, hoe kun je weten wat de goede keuze is, wat naar Gods wil is? In de Bijbel lezen we dat David aan God vraag...
Geen reacties
26-12-2004
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering