Sneller geïrriteerd en overprikkeld

C. M. Chr. Rots - de Weger / geen reacties

29-11-2019, 10:00

Vraag

Ik ben een man van in de dertig, getrouwd, vader van kinderen. Rond mijn zestiende levensjaar is de diagnose autisme gesteld. Tijdens mijn verkeringstijd kwamen deze eigenschappen veel sterker naar voren dan toen ik vrijgezel was. Opeens moest ik ook rekening houden met iemand, dat vond ik moeilijk. Als ik moe was hadden mijn vriendin en ik regelmatig conflicten. Ik raakte dan snel gefrustreerd. Soms ging dit goed, soms werd het heftig tussen ons twee.

Ook in ons huwelijk bleven deze momenten. Ik bewonder mijn vrouw hoe ze met mij omgaat. Natuurlijk is dit wisselend, soms gaat het goed, soms gaat het totaal mis. Ik voel mij dan ontzettend falen tegenover mijn vrouw. Waarom doe ik zo tegen haar? Dit verdient zij niet. Ik voel mij op zo moment niet goed voor haar. Terwijl mijn vrouw dit na mijn boosheid, geïrriteerde houding, nog steeds niet zo ziet. Ze blijft van me houden en het beste zoeken.

Nu we een aantal kinderen hebben lijkt het erger te worden. Ik raak sneller geïrriteerd en overprikkeld. Als ik een drukke dag heb gehad kan ik dit vaak niet meer erbij hebben. Wat kunnen we doen? Soms word ik zo moedeloos en depressief hiervan. Soms lijkt hulp nodig, maar ik vind dat we samen al veel kunnen oplossen.

Antwoord

Beste vraagsteller,

“Wat kunnen we doen?” is uw vraag. En het antwoord geeft u in de volgende zin: u kunt veel zelf oplossen. Zeker. Dat doet u ook, als ik uw brief goed lees. En zo nodig, dan vraagt u hulp! Ik weet niet zo goed wat ik hier nog aan toe kan voegen, behalve dan dat het prima is om naar uw vrouw te luisteren als zij bewonderenswaardig met u blijft omgaan zoals u ook schrijft.

In praktische zin: creëer rustmomenten als u die nodig heeft, vooral na een drukke (werk)dag. Overleg de mogelijkheden daartoe eveneens met uw echtgenote: zij zal er ongetwijfeld begrip voor hebben! Een (jong) gezin hebben vergt nu eenmaal veel van beide ouders, maar voor ‘druk zijn’ is in de praktijk altijd een oplossing te vinden. Bespreek samen wat bij u beiden past, zodat u zich minder geïrriteerd of overprikkeld hoeft te voelen. 

Desnoods gaat u naar de huisarts, wanneer bovenstaande niet voldoende helpt. Dat is de eerste stap naar verdere ‘hulp’ tenslotte!

Marijke Rots

C. M. Chr. Rots - de Weger

C. M. Chr. Rots - de Weger

 • Geboortedatum:
  18-02-1947
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Aalten
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af. Lees hier het jubileuminterview.

geen reacties

Terug in de tijd

God trekt duidelijk aan me. Ik heb het mogen ervaren en heb het een aantal keren weggeduwd omdat ik er niet mee kan leve...
3 reacties
28-11-2011
Moeten we altijd bidden: “Uw wil geschiede?” Mijn dagelijkse gebed is een worstelen, smeken voor het behoud van mijn kin...
geen reacties
28-11-2006
Radeloos ben ik door heel nare gedachten. Ik ben ruim 20 jaar getrouwd met een heel lieve en goede man. We hebben kort v...
8 reacties
28-11-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering