Fantaseren om interessant te lijken

C. M. Chr. Rots - de Weger / Geen reacties

14-11-2019, 13:12

Vraag

Ik lieg veel en ook veel te vaak. Ik probeer steeds er van af te komen, maar het lukt me gewoon niet. En dan bedoel ik niet dat leugentje om eigen best wil (wat ik eigenlijk ook niet wil!). Als mijn vriendin op maandag op de fiets vraagt (we moeten een uur fietsen, dus er moet wel wat te praten zijn) of ik een leuk weekend heb gehad en wat ik dan zoal gedaan heb, dan lieg ik altijd.

En waarom? Omdat ik toch ook interessant moet zijn? Als ik dan een keer zeg “nee”, dan vindt ze me saai. En dat wil ik niet. En als ik niks vertel, dan vallen er grote stiltes die soms wel dat ellenlange eind naar school duren. Maar het gaat me zo gemakkelijk af. Als ik klaar ben met mijn verhaal dan denk ik wel: waarom heb je dit nou weer gedaan, nu moet je nog een leugen meer onthouden?! Ik weet gewoon niet meer hoe ik hier van af moet komen! Ik val er steeds weer in terug. Maar ik wil eruit! Maar ik weet niet hoe!


Antwoord

Beste vraagsteller,

Je wilt niet saai overkomen en dus verzin je allemaal verhalen tijdens de fietstocht naar school. Jij noemt dit “liegen”, ik denk meer aan ‘fantaseren om interessant te lijken’. Misschien moet je gewoon eens met je vriendin bespreken wat zij onder saai verstaat. Denk je dat zij het interessanter vindt als jij haar allerlei mooie verhalen voorspiegelt? Zou zij echt niet in de gaten hebben dat je niet helemaal de waarheid vertelt? Zoek je naar onderwerpen van gesprek omdat je bang bent voor stiltes, bedenk dan eens wat jullie gezámenlijk hebben. Elkaar overhoren bijvoorbeeld, of vertel elkaar over je hobby’s, over wat je allemaal ziet onderweg... zo hoef je meteen niet álleen de mogelijke stiltes op te vullen, maar kan je vriendin ook eens iets vertellen! En wie weet... ‘maak’ je zo samen je huiswerk ook nog voor een deel onderweg!

Succes ermee,
Marijke Rots

Dit artikel is beantwoord door

C. M. Chr. Rots - de Weger

  • Geboortedatum:
    18-02-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
1500 artikelen
C. M. Chr. Rots - de Weger

Bijzonderheden:

Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Vraag aan ds. Vreugdenhil. Ik maak me grote zorgen over vooral de mensen in de reformatorische kerken. Er is zo weinig liefde naar de naaste, er is veel liefdeloosheid en kilheid. De wet word te veel ...
5 reacties
13-11-2012
Geloven christenen dat God bestaat, of weten (sommige?) christenen dat God bestaat?
2 reacties
13-11-2015
Ik heb een dag bijgewoond van Stichting Open Doors. De muziek stuitte mij tegen de borst, maar de buitenlandse sprekers maakten erg veel indruk op me. Mensen die bij ondervinding weten wat verdrukking...
5 reacties
13-11-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering