(Te) veel kerkelijke activiteiten

Ds. M. Noorderijk / 1 reactie

09-10-2019, 13:30

Vraag

Ik heb een vraag over de diverse kerkelijke activiteiten die georganiseerd worden. Persoonlijk vind ik het heel mooi om betrokken te zijn bij de kerkelijke gemeente, om door de week de mogelijkheid te hebben om kerkdiensten te bezoeken, enzovoorts. Maar soms voelt de hoeveelheid mogelijkheden die er is wat beklemmend. Het kan zomaar voorkomen dat in een gemeente een vrouwen/mannenvereniging is, een Bijbelkring, een jeugdvereniging (die door volwassenen geleid wordt), doordeweekse Bijbellezingen en misschien nog wel een vereniging die zich buigt over een bepaald boek (zoals de Institutie, de Redelijke Godsdienst o.i.d.). En dan kan het zomaar zijn dat de hele week vol zit.

Nogmaals, heel mooi om al die activiteiten te bezoeken. En goed dat er mogelijkheden zijn om betrokken te zijn op de gemeente. Maar... maken we ons soms niet veel te druk? Is er nog tijd voor een rustig gezinsleven, of -als je alleenstaand bent- momenten om rustig thuis te zijn? Ook valt het me op dat deze activiteiten (m.u.v. de kerkdienst) vaak best laat afgelopen zijn. Rond 21.45/22.00 uur is heel gewoon. Voor mensen die hun slaap nodig hebben en ‘s morgens misschien wel weer vroeg opstaan, is dat best lastig.

Wat is daarin dan goed? Kiezen voor ‘jezelf’, de rust, en dus activiteiten overslaan en dus minder betrokken zijn? Of toch maar al die activiteiten bijwonen en vervolgens jezelf voorbij lopen? Is het eigenlijk wel goed dat er zóveel te doen is?

Antwoord

“Niet het vele is goed, maar het goede is veel.” Die uitdrukking kwam bij het lezen van de vraag bij mij als eerste boven. Wat nadenkend over het te geven antwoord, las ik een paar dagen later een meditatie waar dezelfde uitdrukking boven stond. De meditatie ging over de rijke jongeling, Markus 10 vanaf vers 17. Deze man heeft naar eigen zeggen al de geboden van God onderhouden. Toch ontbreekt hem één ding: “verkoop alles en volg Mij.” Het is hier niet de plaats om uitgebreid bij die geschiedenis stil te staan, maar het stelt ons wel voor de vraag waarom zijn al die activiteiten er in de gemeente en waarom gaan we er naar toe? Is het bijwonen van al die activiteiten een doel op zich of willen we er zijn omdat de Heere door Zijn Woord er spreken wil?

Daarbij zou je een onderscheid kunnen maken tussen het jaarlijkse uitje van de ouderen van de gemeente, een sportavond voor de jeugd, een verkoopdag etc. en de bijeenkomsten die de vraagsteller noemt. Al kunnen die meer ‘ontspannende’ activiteiten of acties voor het goede doel nodig zijn om elkaar in een gemeente beter te leren kennen. Als we ergens moeten schrappen is het wat mij betreft op dat terrein, maar niet als het gaat om bijeenkomsten waar de Bijbel opengaat. Niet alleen in de zondagse erediensten, maar ook door de week wil de Heere immers door middel van de Bijbel spreken. 

Hoe daar in de praktijk vorm aan wordt gegeven, zal per gemeente verschillen. In een gemeente met 2000 leden zijn er mogelijk meerdere vrouwenverenigingen met een verschil in tijdstip waarop men samenkomt. Voor de jonge moeders in plaats van de drukke avond van 9.00 uur tot 11.00 uur als de kinderen op school zitten en er voor de jongsten oppas is in een andere ruimte. In een gemeente met 50 leden is een Bijbelkring waar mannen en vrouwen trouw komen meer voor de hand liggend. Iedere kerkenraad zal met het oog op de eigen gemeente hierin keuzes hebben te maken. En ook ieder gemeentelid zal hierbij eerlijk zijn of haar verantwoordelijkheid hebben te nemen. Meerdere kringen en bijeenkomsten geven de mogelijkheid om passend bij de eigen situatie één of meerdere samenkomsten te bezoeken. Passend in de levensomstandigheden van dat moment. Een jong echtpaar met kleine kinderen heeft andere mogelijkheden dan een echtpaar waarvan de kinderen zijn uitgevlogen en de wekker de volgende morgen niet meer om 5.30 uur gaat.

Om betrokken te zijn op een gemeente hoef je niet alle activiteiten te bezoeken. Het kan zelfs iets ‘doenerigs’ worden. Als ik maar overal ben is het goed. Ik onderhoud dan alle geboden van God, alle activiteiten. Vergelijk wat Paulus daarover schrijft in Galaten 2: 16 en verder. Weer met eigen inbreng bezig. Maar is de liefde er ook? De liefde tot de Heere Jezus Christus. Hem volgen, dan wordt het bezoeken van al die activiteiten niet meer een opgave, maar een gave. Worden we ook eerlijk bij het maken van keuzes. Is het bij het invullen van de nieuwe agenda niet; eerst alle andere activiteiten en als we nog een gaatje over hebben, kunnen we ook nog wel een keer een kring bezoeken. Nee, alles wegdoen wat in de weg kan staan en Jezus volgen. Niet het vele is goed, maar het goede is veel. Ja, God is in Christus Jezus goed.  

Ds. M. Noorderijk

Ds. M. Noorderijk

Ds. M. Noorderijk

 • Geboortedatum:
  01-03-1978
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Zetten-Andelst
 • Status:
  Actief
1 reactie
Verwondering
09-10-2019 / 17:16
Heel herkenbaar....
Het enige wat ik in deze fase van mijn leven die is een oud gemeentelid elke week bezoeken.
Wordt niet door iedereen begrepen want ja, het zou fijn zijn als je de zondag school zou gaan leiden, het zou fijn zijn als je op de bijbelstudie komt, enz.
Ik probeer in alle gebrek een Maria te zijn... Druk druk druk met tal van goede, kerkelijke activiteiten maar waar is de rust met en in Hem?

Terug in de tijd

Ik ben gedoopt in de hervormde vereniging Calvijn te Dordrecht. Deze kerk is niet bij een kerkgenootschap aangesloten. I...
geen reacties
09-10-2007
Wij wonen nu ongeveer drie jaar in onze woonplaats. Ik heb veel moeite om hier te wennen. Het is zo'n hechte gesloten ge...
6 reacties
09-10-2010
Een wat medische en gênante vraag, waarmee ik niet helemaal naar de huisarts durf. Ik ben nog vrij jong en heb drie kind...
geen reacties
10-10-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering