Probleem met Naardense Bijbel

Ds. A. Jonker / Geen reacties

11-06-2005, 00:00

Vraag

Korte tijd geleden heb ik een bijbelvertaling gekocht: de Naardense Bijbel. Naar mijn mening is deze bijbel heel goed vertaald. Maar samen met mijn godsdienstlerares kwam ik er achter dat de (mannelijke) auteur van deze vertaling een mannelijke levenspartner heeft. Zou iemand die zo leeft toch een goede vertaling kunnen maken? Volgens mijn godsdienstlerares namelijk niet.


Antwoord

Beste vraagsteller,

Fijn dat je je extra verdiept in de Bijbel aan de hand van een recente vertaling. Wanneer je vertalingen met elkaar vergelijkt, zie je vaak scherp waar de overeenkomsten en waar de verschillen liggen. Soms merk je -ook zonder kennis van de oorspronkelijke talen- of iets ‘versimpeld’ is weergegeven of niet.

In de theologische wetenschap is tot op dit moment veel waardering voor de getrouwdheid waarmee de Statenvertalers het Hebreeuws en het Grieks hebben vertaald in het Nederlands. Natuurlijk is te merken dat dit het Nederlands is van 1637! Vandaar de latere Nederlandse vertalingen en herzieningen van de Statenvertaling.

Nu is vertalen tegelijkertijd interpreteren. Want er is heel vaak een keuze mogelijk in de nuance die weergegeven moet worden. Bij die keuze komt meer dan eens de theologische overtuiging van de vertaler om de hoek kijken. We geloven dat de bijbelschrijvers geïnspireerd werden door de Heilige Geest. Maar het is ook belangrijk dat de vertaler (en de lezer!) zich laat leiden door de Heilige Geest. Met deze overwegingen moet je kritisch kijken naar iedere vertaling, dus ook de Naardense.

Bij de keuze voor een vertaling, die je dagelijks voor jezelf leest, zou ik het ‘bijbelse’ en ‘Godvrezende’ leven van de vertaler(s) erg belangrijk vinden. Voor studiedoeleinden kun je daarnaast altijd nog andere vertalingen raadplegen. Deze laatste kunnen op onderdelen soms toch wel de betekenis heel raak hebben weergegeven.

Ds. A. Jonker, Baarn

Lees meer artikelen over:

bijbelvertalingen
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A. Jonker

 • Geboortedatum:
  29-03-1954
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Putten
 • Status:
  Actief
116 artikelen
Ds. A. Jonker

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb een vraag over mijn oudste dochter. Ze heeft via een vriendin een jongen leren kennen waarmee ze inmiddels dagelijks appt. Zij is net 16, hij een paar jaar ouder. Ze wil met hem afspreken en nu...
7 reacties
11-06-2021
Ik zit al een poosje met een (voor mij) probleem(pje). Ik weet natuurlijk dat mannen qua seksualiteit anders in elkaar zitten dan vrouwen, maar mijn man heeft (zoals vele mannen?) veel meer seksuele b...
Geen reacties
11-06-2007
Ik weet dat christenen niet gebonden zijn aan de voedselvoorschriften uit het Oude Testament, maar ik heb toch de neiging om varkensvlees te mijden omdat ik weet dat Jezus dat ook nooit gegeten heeft....
10 reacties
11-06-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering