Onregelmatige cycli

drs. J. de Jongh-van Hoof / 3 reacties

25-02-2019, 10:16

Vraag

Ik ben soms heel laat ongesteld. Heb dan al meer dan week last en het komt dan maar niet. Behalve als ik dan gemeenschap heb met mijn man, dan is het er binnen paar uur of de volgende ochtend. Is dit normaal?

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

De duur van de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie  kan wisselen gedurende de vruchtbare periode van je leven. Deze is meestal tussen de 21-35 dagen. 

We vinden een cyclus kort als deze korter is dan 21 dagen en lang als deze langer is dan 35 dagen. Dit is overigens alleen van belang wanneer er sprake is van een (onvervulde) zwangerschaps-kinderwens.

Verder zie je korte dan wel lange en onregelmatige cycli in het begin en aan het einde van de vruchtbaarheidsperiode (dus bij tieners en bij vrouwen 45-55 jaar). 

Dat de menstruatie los komt na het hebben van gemeenschap kan ik niet goed verklaren. Mogelijk begint de vloeiing omdat een orgasme de baarmoeder wat doet samenknijpen.

José de Jongh-van Hoof

drs. J. de Jongh-van Hoof

drs. J. de Jongh-van Hoof

  • Geboortedatum:
    30-11-1967
  • Kerkelijke gezindte:
    Zevende-dags Adventist
  • Woon/standplaats:
    Rijssen
  • Status:
    Actief
  • Bijzonderheden:

    Huisarts

Tags in dit artikel:

menstruatie
3 reacties
Peetje
25-02-2019 / 11:59
Heel herkenbaar dat de menstruatie komt na gemeenschap.
Niet altijd maar heb het bij mijzelf ook al een paar keer opgemerkt.
arendine
25-02-2019 / 15:43
Als dit afwijkt van het regelmatige patroon dat er altijd was, is een gesprek met de huisarts een goed idee.

Als de cyclus nooit regelmatig was, zou het ook omgekeerd kunnen zijn - voor de menstruatie veranderen hormonen en mogelijk behoefte aan gemeenschap.
boulanger
26-02-2019 / 18:32
Heel herkenbaar, mijn cyclus blijft vaak ook lang uit (een week bijv). Als we dan vrijen word ik echt direct ongesteld. Ik denk dat het inderdaad met het samentrekken van de baarmoeder te maken heeft

Terug in de tijd

Een vraag waar een ander mee zit mee zit, en ik niet weet welk antwoord ik moet geven aan die persoon: als je verkering hebt gehad en je hebt met degene waarmee je verkering hebt gehad gedaan wat pas ...
Geen reacties
25-02-2005
In Leviticus 15 hebben ze het telkens over een vloed. Wat bedoelen ze hier precies mee? Moeten wij ons nu nog aan de reinigingswetten houden die daar omschreven staan?
Geen reacties
25-02-2005
Kan volgende vraag beantwoord worden door een dominee van de HHK? Als kind ben ik gedoopt. Bij de doop spreekt de dominee je doopnamen en achternaam uit. Nu zijn mijn ouders gescheiden en wil ik graag...
2 reacties
25-02-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering