HSV-studiebijbel en NBV-studiebijbel In Perspectief

drs. L. B. C. Boot / geen reacties

24-08-2018, 13:08

Vraag

Zou iemand mij meer kunnen vertellen over het verschil tussen de HSV-studiebijbel en de NBV-studiebijbel In Perspectief? Ik begrijp dat de vertaling verschilt, maar ik vraag me af welke studiebijbel qua ‘studiegedeelte’ beter is om aan te schaffen. Ik heb door beide bijbels heen gebladerd, maar vind het lastig om hiermee een goed beeld te krijgen. Ik zou het prettig vinden om een antwoord te krijgen van iemand die in beide studiebijbels thuis is en die enigszins objectief kan antwoorden.

Antwoord

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. De NBV-studiebijbel is gebaseerd op de Franse Bible Sémeur waaraan vooral docenten van de theologische faculteit in Aix-en-Provence hebben meegeschreven en is aangevuld met inleidingen geschreven door Nederlandse hoogleraren Peels (Apeldoorn) en Van Houwelingen (Kampen). Deze studiebijbel is verschenen met het oog op de orthodoxe gebruikers van de NBV.

De HSV-Studiebijbel is gebaseerd op de ESV-Study Bible, een Amerikaans initiatief waaraan behoudende (evangelicale en reformatorische) theologen hebben meegeschreven. Als je beide uitgaven naast elkaar legt, zal je ongetwijfeld opgevallen zijn, dat de NBV-Studiebijbel in de commentaren op de tekst veel beknopter is. Ook de inleidingen van de NBV-Studiebijbel hebben als voordeel dat ze toegankelijk, beknopt en to-the-point geschreven zijn. De HSV-Studiebijbel valt op door de veel uitgebreidere commentaren, heeft veel meer illustraties en is uniek omdat achterin heel veel artikelen opgenomen zijn over allerlei bijbelse, theologische en ethisch onderwerpen. Deze artikelen zijn weliswaar integraal vertaald vanuit het Engels, maar tegelijk ook -waar nodig- aangepast aan de Nederlandse situatie. Daarnaast zijn er ook enkele artikelen toegevoegd. Objectief gezien heb je met de HSV-Studiebijbel meer ‘waar voor je geld’. Deze bevat beduidend meer informatie, hoewel je altijd iets van de Engelse achtergrond voelt doorklinken in de becommentariëring en de inleidingen, die soms wat langdradig aanvoelen. Daarmee heb je meteen het grootste voordeel van de NBV-Studiebijbel te pakken: de inleidingen zijn van Nederlandse bodem, wat de leesbaarheid vergroot. In het redactieproces zijn met name in het Nieuwe Testament van de HSV-Studiebijbel de accenten hier en daar meer in lijn gebracht met het reformatorisch belijden. Daarbij kun je met name denken aan de beschrijving van het leven uit genade, het zondaar zijn en blijven.

Kortom, in omvang en uitgebreidheid is er een behoorlijk verschil tussen beide studiebijbels. De NBV-Studiebijbel beperkt zich tot beknopte uitleg van de bijbelboeken en geeft uitstekende inleidingen. De HSV-Studiebijbel geeft gedegen uitleg en heeft als extra de vele goede en verduidelijkende illustraties en de artikelen achterin de studiebijbel.
 
Met vriendelijke groet,
Ds. L. B. C. Boot

drs. L. B. C. Boot

drs. L. B. C. Boot

 • Geboortedatum:
  21-10-1969
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Veenendaal
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:
  * Emeritus predikant
  * Bestuursondersteuner van de Stichting Herziening Statenvertaling
  * Adviseur Herziene Statenvertaling bij Uitgeversgroep Jongbloed B.V. in Heerenveen

Tags in dit artikel:

HSVNBV
geen reacties

Terug in de tijd

Mag je als christen als je zwanger bent je urine afstaan aan 'Moeders voor moeders'? Er werd gevraagd of ik hier aan mee...
7 reacties
24-08-2012
Afgelopen week lazen we in de kinderbijbel over de Israëlieten in de woestijn. Het ging er over dat ze dagelijks van de ...
14 reacties
24-08-2011
Heeft u een suggestie voor een goede bijbelverklaring over openbaringen?
geen reacties
24-08-2003
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering