Voedster in de bijbel

Ds. A.D. Fokkema / Geen reacties

24-04-2018, 07:56

Vraag

Wat moet ik in de Bijbel verstaan onder een voedster? Het doet denken aan de vroegere gewoonte in hogere kringen om je baby door een ander te laten voeden aan de borst. Maar dit kan het niet zijn, omdat Naomi bijvoorbeeld nooit Obed gevoed kan hebben.


Antwoord

Het Hebreeuws heeft twee verschillende woorden dat in de Statenvertaling met “voedster” wordt vertaald. Het ene woord heeft heel duidelijk de betekenis: “de baby aan de borst voeden.” Dit doet de betreffende voedster dan in plaats van de moeder van het kind. Het andere woord is breder van betekenis: “verzorgen, opvoeden.” Een tekst waarin dat onderscheid mooi naar voren komt is Jesaja 49:23. Daar wordt gesproken over “voedsterheren en zoogvrouwen.” Voor “voedsterheren” wordt in het Hebreeuws het tweede woord gebruikt (verzorgen, opvoeden), voor “zoogvrouwen”  het eerste woord (de borst geven). 

Bij Naomi en Obed (Ruth 4:16) wordt het tweede woord gebruikt. Naomi heeft dus een zekere rol in de opvoeding gehad, maar ze heeft Obed dus niet de borst gegeven.

Ds. A. D. Fokkema

Dit artikel is beantwoord door

Ds. A.D. Fokkema

  • Geboortedatum:
    18-09-1986
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Kerkwerve
  • Status:
    Actief
29 artikelen
Ds. A.D. Fokkema

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Beste Refoweb, ik ben een meisje van 12 jaar. Op school hadden we een project over het thema "Doe even gezond". De tweede dag van dat project was er iemand die een les gaf over seksualiteit. Hij zei d...
1 reactie
23-04-2010
Wat is de betekenis van de ketting met kralen en een kruis? Ik zag iemand in de kerk telkens een kraaltje pakken en een gebed zeggen.
Geen reacties
23-04-2012
Een paar maanden geleden is ons huwelijk gezegend met de geboorte van een zoon. Daar zijn we heel dankbaar voor. Nu vinden wij het wel heel moeilijk om verder met gezinsvorming om te gaan. Ik geef bor...
Geen reacties
23-04-2008
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering