Majesteitsmeervoud van predikanten

Ds. H. Paul / 1 reactie

30-01-2018, 13:29

Vraag

Ik heb een vraag aan iemand uit de Gereformeerde Gemeenten. Een aantal, zo niet veel, predikanten uit onze gemeenten spreken over “wij” of “ons” als ze het over zichzelf hebben. Een soort majesteitsmeervoud, zou ik bijna denken. Zit daar een bepaalde gedachte achter?

Antwoord

Beste vraagstel(ler)ster,

De reden waarom veel predikanten over “wij” spreken, waar “ik” bedoeld wordt is dat men bang is om met zichzelf naar voren te komen. Zo van: “Ik deed of ik doe dat.” Het heeft ook te maken met het feit dat het meer overeenkomt met de meer plechtige taal van de preek.

Dit gebruik is overigens niet specifiek voor predikanten van de Geref. Gemeente. Ook daarbuiten kom je dat tegen. 

Hartelijke groet, 
Ds. H. Paul

Ds. H. Paul

Ds. H. Paul

Tags in dit artikel:

predikant
1 reactie
Gerard
30-01-2018 / 16:35
Afhankelijk van de context zou het ook kunnen zijn dat zo iemand zich in een zelfde positie wil plaatsen. Bijvoorbeeld 'wij als mens' of 'wij als .. (vul maar in)'. 'Ik' en 'u/jij' kan soms klinken also er een onderscheid is, en mogelijk wil zo iemand dat juist voorkomen en het proberen algemeen te maken.

Terug in de tijd

Waarom is deze site op zondag geopend?
geen reacties
29-01-2007
Mijn probleem is dat ik me afvraag hoe mijn houding moet zijn tegenover mijn kinderen die andere wegen zijn gegaan bij d...
geen reacties
29-01-2007
Ik heb een aantal vragen tegelijk en zal proberen het zo beknopt mogelijk te formuleren. Even vooraf: Ik ben een jonge ...
geen reacties
29-01-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering