Majesteitsmeervoud van predikanten

Ds. H. Paul / 1 reactie

30-01-2018, 13:29

Vraag

Ik heb een vraag aan iemand uit de Gereformeerde Gemeenten. Een aantal, zo niet veel, predikanten uit onze gemeenten spreken over “wij” of “ons” als ze het over zichzelf hebben. Een soort majesteitsmeervoud, zou ik bijna denken. Zit daar een bepaalde gedachte achter?

Antwoord

Beste vraagstel(ler)ster,

De reden waarom veel predikanten over “wij” spreken, waar “ik” bedoeld wordt is dat men bang is om met zichzelf naar voren te komen. Zo van: “Ik deed of ik doe dat.” Het heeft ook te maken met het feit dat het meer overeenkomt met de meer plechtige taal van de preek.

Dit gebruik is overigens niet specifiek voor predikanten van de Geref. Gemeente. Ook daarbuiten kom je dat tegen. 

Hartelijke groet, 
Ds. H. Paul

Ds. H. Paul

Ds. H. Paul

Tags in dit artikel:

predikant
1 reactie
Gerard
30-01-2018 / 16:35
Afhankelijk van de context zou het ook kunnen zijn dat zo iemand zich in een zelfde positie wil plaatsen. Bijvoorbeeld 'wij als mens' of 'wij als .. (vul maar in)'. 'Ik' en 'u/jij' kan soms klinken also er een onderscheid is, en mogelijk wil zo iemand dat juist voorkomen en het proberen algemeen te maken.

Terug in de tijd

Wat moet ik mij voorstellen bij de duivelen uit Leviticus 17:7 en Jesaja 13:21?
geen reacties
29-01-2014
Is er buiten de kennis van Christus geestelijk leven? Ik las namelijk verschillende meningen. De ene predikant (Herst. H...
geen reacties
29-01-2005
Aan ds. C. Harinck. Hoever mag een dominee gaan in het leggen van bevindingen en ervaringen in een tekst? De gangen die ...
geen reacties
29-01-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering