In of uit het geloof

Ds. H. Korving / geen reacties

05-12-2017, 10:32

Vraag

Waarom wordt in Rom. 3:26 in de Statenvertaling het woordje “uit” gebruikt en in de King James het woordje “in”. In de Statenvertaling staat: “Tot een betoning van Zijn rechtvaardigheid in dezen tegenwoordigen tijd; opdat Hij rechtvaardig zij, en rechtvaardigende dengene die uit het geloof van Jezus is.” Wat wordt er hier bedoeld met “uit het geloof” van Jezus zijn? We moeten toch in het geloof zijn?

Antwoord

Beste vraagsteller,

Je vraag raakt een vertaalkwestie. Het Grieks heeft hier het woordje ‘ek’ dat ‘uit’ betekent. De SV heeft dus letterlijk: wie uit het geloof van Jezus is.

Vertalen is soms ook een beetje verklaren. Wat betekent zo’n uitdrukking? In een gerenommeerd Duits commentaar vond ik de volgende omschrijving die mij trefzeker voorkomt: “‘Einai….ek’ [ Grieks: zijn …uit] meint: von woher die Menschen leben und sich verstehen.” Leven uit het geloof is: zich geheel en al door het geloof laten beheersen en leiden.

Ik heb een paar vertalingen geraadpleegd: NBG51: hem die uit het geloof in Jezus is. De Franse vertaling van Louis Segond (1906) heeft; celui qui a la foi en Jésus. King James : him which believeth in Jesus. New King James: the one who has faith in Jesus. Luther: den der da ist aus dem Glauben an Jesus. Deodati  Luzzi: clui che ha fede in Gesu. 

Mijn voorkeur zou zijn het zo te vertalen: zij die uit het geloof in Jezus leven. Het is dus allebei waar: Zij die uit het geloof leven, zijn in het geloof.

Ik hoop je vraag zo voldoende te hebben beantwoord.

Met vriendelijke groet,
Ds. H. Korving 

Ds. H. Korving

Ds. H. Korving

 • Geboortedatum:
  01-12-1954
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Urk
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Lees ook het artikel dat Refoweb met ds. Korving had n.a.v. zijn boek 'Taal en teken'.

Tags in dit artikel:

bijbelvertalingenStatenvertaling
geen reacties

Terug in de tijd

Sinds twee maanden heb ik een relatie met een heel lieve jongen. Hij houdt heel veel van mij, daar heb ik geen twijfels ...
3 reacties
04-12-2013
Ik worstel erg met de volgende situatie: door de Heere is er veel liefde in mijn hart gelegd voor een bepaalde plaats op...
2 reacties
04-12-2013
Mijn vader drinkt veel alcohol. Ik vind hem een alcoholist. Ik zou graag op grond van de Bijbel willen laten zien dat de...
geen reacties
04-12-2008
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering