Overprikkeld door goede vriendin

C. M. Chr. Rots - de Weger / Geen reacties

08-11-2016, 08:00

Vraag

Ik ben een tienermeisje en heb een heel goede vriendin waar ik al jaren mee optrek. Door de jaren heen merk ik dat er iets is waar ik erg moeite mee heb. Ze geeft veel ‘prikkels’ af en vergt veel aandacht. Ze stelt bijvoorbeeld veel vragen en let veel op je. Je moet ook nauwkeurig zijn in je antwoorden, omdat ze bijvoorbeeld snel teleurgesteld is of juist beledigd. Ik kan dat niet zo goed handelen, dat weet ik van mezelf, en ik heb erg snel dat ik dan kortaf of chagrijnig reageer. Ik mag een kind van God zijn en daarom doet het me zoveel pijn iedere keer als ik niet aardig terug reageer. Ik doe al zo lang mijn best, maar vind het zo lastig. God vraagt ons om lief te hebben en geduldig te zijn, vriendelijke woorden te spreken en aardig te zijn. Maar dat lukt vaak gewoon niet als ik zo overprikkeld ben door haar. Het is een heel goede vriendin en ik denk dat ze zelf niet doorheeft dat ze me soms een beetje ‘moe’ maakt. Ik wil een lieve vriendin zijn voor haar en bovenal God de Vader geen verdriet doen! Hoe kan ik hiermee -in christelijk opzicht- omgaan en hoe leer ik om kalm te blijven? Om alle signaaltjes die ze afgeeft goed op te vangen?


Antwoord

Beste vraagsteller,

God vraagt ons om lief te hebben zeker. Maar is dat een grenzeloze liefde waarbij jezelf zo wegcijfert dat jij er onder gaat lijden? Waar is voor jou de grens? Hoever mag zij gaan met al haar signaaltjes? En wat gebeurt er als jij eens iets níét hebt opgemerkt?

God vraagt ons om lief te hébben, zeker, maar God vraagt ons niet om alleen maar lief te zíjn. Ook openheid en eerlijkheid horen bij een goede vriendschap. Zelfs terechtwijzing, als dat op zijn plaats is. 

Ga dus eens een goed gesprek aan met je vriendin, waarin jij rustig vertelt wat ‘overprikkeling door haar’ met jou doet. Maak heldere afspraken met elkaar, zodat je leert om te zien en te weten wat je aan elkaar hebt. Goede vriendschappen zijn waardevol, maar komen níét van één kant! 

Succes gewenst,
Marijke Rots

Lees meer artikelen over:

communicatievriendschap
Dit artikel is beantwoord door

C. M. Chr. Rots - de Weger

  • Geboortedatum:
    18-02-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
1503 artikelen
C. M. Chr. Rots - de Weger

Bijzonderheden:

Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Een predikant van de Gereformeerde Gemeente zei laatst in een preek dat het lied "Nu zijt wellekome" een raar liedje is. Dit mochten we niet zingen omdat wij als mensen Jezus niet willen ontvangen. Wi...
Geen reacties
07-11-2023
Recent was ik bij een bevriend stel waar ik (vrouw, 26 jaar en ongehuwd) hun pasgeboren baby vasthield. Aangezien het kind nogal veel huilde, adviseerden ze me (zoals zij zelf ook deden) om mijn vinge...
Geen reacties
07-11-2013
Wat zijn de voorwaarden om christen te (kunnen) zijn?
Geen reacties
07-11-2003
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering