Gezegend door preek

Dr. C. A. van der Sluijs / Geen reacties

11-08-2016, 09:42

Vraag

Ik zit in een kerk waar verschillende dominees komen en heb soms dat ik me heel gezegend weet door een bepaalde preek, of dat het echt de woorden waren die ik nodig had of waar ik voor gebeden had! Ik ben dan soms zo blij en zoek dan soms op internet naar het mailadres van desbetreffende dominee om hem een mailtje te sturen waarin ik hem dat laat weten, dat God zijn zegen gaf aan de preek. Ik vraag me af of dat goed is?

Drie dingen houden me daarin tegen: 1. Is het voor een dominee nooit moeilijk om nederig te blijven, en alleen God de eer te geven, als hij weet dat God hem/zijn preek/zijn woorden zo duidelijk gebruikt heeft? 2. Ik heb het idee dat niemand dit doet en voel me altijd een beetje raar als ik het doe. 3. Op een ander moment als ik dan per toeval zo'n mail terug  lees dan denk ik: "Wat een vrome praat", en kan ik me zo ver weg voelen van wat ik toen schreef.


Antwoord

Natuurlijk mag je dat doen en je doet er veel goed mee ook. Dominees zijn net mensen. Ze kunnen positieve reacties gebruiken om hun vaak voortdurend gevoel van tekort schieten te compenseren. En het is heel belangrijk te merken dat er geestelijke resonantie of weerklank is. Vaak hebben predikanten het gevoel dat ze hun boodschap in het luchtledige lanceren. Nu is dat voor God geen probleem, want Hij schept nog altijd iets uit niets. Maar predikanten zijn van die kwetsbare mensen die graag eens merken dat hun boodschap overkomt. Vaak tot hun eigen verbazing en soms tot hun verwondering. En ik denk ook dat je het van Godswege niet verbergen mag of kunt als het Woord je raakt. Eerder zullen immers de stenen spreken... vul nu maar in... het liefst je eigen naam.

Of een dominee daar hoogmoedig van kan worden? Dat kan. Maar dan zorgt God er wel voor dat dit weer recht gezet wordt of dat hij terecht gewezen wordt. Maar dat is niet jouw zaak. 

En wees niet bang dat je dit als enige doet, er zijn altijd nog een paar andere en soms godvrezende mensen die er evenzeer niet van kunnen zwijgen als God in hun leven spreekt.

Ja, de duivel zal je wijs maken dat dit ‘vrome praat’ is, maar laat hem maar praten want hij heeft nog nooit goed van God gesproken. Hij kan dat ook niet. Als jij dat nu wel kan, moet je dat beslist doen.

Met vriendelijke groet,
Ds. C. A. van der Sluijs

Tags in dit artikel:

predikant
Dit artikel is beantwoord door

Dr. C. A. van der Sluijs

  • Geboortedatum:
    14-09-1942
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Inactief
174 artikelen
Dr. C. A. van der Sluijs

Bijzonderheden:

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Geachte dr. Van den Brink. Graag wil ik reageren op 'Wedergeboorte geen wonder (2)'. Ik ben niet de jongere die deze vragen heeft gesteld, maar ik begrijp de vragen van deze persoon wel. Binnen de Ger...
Geen reacties
10-08-2022
Hoe bedroef je de Heilige Geest en wanneer blus je Hem uit? Is dit beiden mogelijk in het leven van een kind van God of in het leven van een onbekeerde? Ook vraag ik me af wat de gevolgen zijn/betek...
1 reactie
10-08-2022
Wat kun je doen als iemand je vals beschuldigt van stalking? Iemand die tot ongeveer een jaar geleden zelfs tot je eigen kerkelijke gemeente behoorde. Het lastige is dat er officieel geen aangifte is ...
5 reacties
10-08-2022
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering