Vriendin voor de trein gesprongen

C. den Hamer / geen reacties

30-06-2016, 09:19

Vraag

Mijn vriendin is vorige week voor de trein gesprongen en die mis ik nu heel erg. Ik krijg geen hap eten meer door mijn keel. Hoe kan ik dit oplossen en weer gewoon mezelf worden?

Antwoord

Beste vragensteller (ster)

Het wordt mij niet duidelijk uit je schrijven in welke relatie je precies staat tot de overledene. Ik ben dus genoodzaakt dat in het midden te laten. Maar mijn oprechte deelneming over het grote verlies.

Wat een gebrokenheid als iemand alleen nog  maar een uitweg ziet richting zelfdoding. Daar kun je alleen maar stil van worden en als diegene dicht bij je staat verscheurd worden door velerlei opkomende gevoelens. En natuurlijk ben je ontregeld door deze heftige gebeurtenis. Het lijkt mij dan ook goed dat je spreekt met vertrouwde mensen om je heen over wat het je doet en wat die ander voor je heeft betekend.

Het lijkt mij niet vreemd dat er bij jou sprake is van gemengde gevoelens zoals verdriet, maar mogelijk ook boosheid, allerlei vragen en schuldgevoelens. Het verwerken en jezelf toestaan te mogen rouwen neemt tijd. Geef jezelf die ruimte ook. Ik kan mij voorstellen dat je op geloofsgebied hierover ook vragen hebt en daarmee worstelt. Praat hierover met predikant, pastoraal medewerker of ouderling en vraag om pastorale zorg. Ik wil afsluiten met Ps. 139 vrs 1. Daarin staat dat de Heere ons doorgrondt en wat in ons hart leeft kent. Hij kent al onze wegen die we gaan en ook ons denken. Hij is er altijd. Laat dat je vooral tot troost zijn.

Kees den Hamer,
Psychotherapeut-BIG/Seksuoloog NVVS

C. den Hamer

C. den Hamer

 • Geboortedatum:
  15-03-1953
 • Kerkelijke gezindte:
  Gereformeerd Vrijgemaakt
 • Woon/standplaats:
  Zwolle
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Psychotherapeut/Seksuoloog NVVS, GGZ Cruciaal

Tags in dit artikel:

suicide
geen reacties

Terug in de tijd

Voorgoed verhuizen naar Hongarije, mag dat? We gaan er niet heen voor zending maar omdat we het hier in Nederland wel ge...
9 reacties
02-07-2018
Gaat een OCD vaak gepaard met een depressieve stoornis? Hebben mensen met een OCD minder vermogen tot empathie?
geen reacties
30-06-2008
Ik heb een vraag over de hemelvaart. Wat zou de reden kunnen zijn dat niet alle evangelisten hun evangelie afsluiten met...
geen reacties
30-06-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering