Vernederd door een vriendin

C. M. Chr. Rots - de Weger / 1 reactie

29-04-2016, 15:14

Vraag

Ik word zeer regelmatig vernederd door een vriendin. Ook verzint ze allerlei rare verhalen over mij en vertelt ze aan iedereen die het maar horen wil. Wat moet ik doen?

ADVERTORIAL

Impact maken met een studie aan de CHE?

Kom op 29 maart sfeer proeven op de Open Avond Voltijd! 

Ontdek onze hooggewaardeerde opleidingen én stel al jouw vragen. Onze docenten en studenten beantwoorden ze graag.

Benieuwd? Claim snel je plekje!

Impact maken met een studie aan de CHE?

Antwoord

Beste vraagsteller,

Vriendín? Wat versta jij onder vriendschap? Is dat niet iets dat van twéé kanten moet komen? Hoe kan het dat iemand die zich een vriendin noemt... of heeft zíj het níét over vriendschap met jóú en ís de relatie éénzijdig? Ben jíj alleen degene die investeert in deze vriendschap en kan/mag zij doen wat ze wil? Ben je wellicht bang voor haar en laat je daarom alles rondom jouw persoon gebeuren? 

Als ik jou was zou ik haar maar gauw duidelijk maken dat je op deze vernederende en roddelende manier geen vrienden wílt zijn. Geen vrienden kúnt zijn. En zeker niet blíjven. Roddel, achterklap en een ander vernederen zeggen meer over degene die dit dóét dan over het ‘slachtoffer’, hoor!

Veranderen (háár veranderen) zal niet gaan lukken, maar er bij ‘weglopen’ kan wel! Óf je er niks van aantrekken... hoewel dat eigenlijk niet meer kan, want je hébt je er al ‘iets’ (of moet ik zeggen: veel?) van aangetrokken, zoals blijkt uit je vraag. Bedenk maar eens goed hoe lang jij deze houding van ‘vriendin-zijn’ wilt en kunt volhouden! Neem afstand, letterlijk en figuurlijk. Hoe moeilijk dat misschien eerst voor jou ook is of lijkt.

Waarschijnlijk strooit zij nog meer over jou in het rond als je géén ‘vrienden’ meer bent, maar dan kun jij tenminste wel jezelf zijn. Goed zoals je bent: een parel in Gods hand! En in ieder geval met opgeheven hoofd lopen, want je legt de roddels naast je neer. Je trekt je er niets van aan. Het is háár kletspraat en waarschijnlijk heel vér naast de waarheid. Heus waar, het stopt vanzelf wel als voor haar de uitdaging en mogelijk het plezier (van jou bang te maken) weg is!
 
Nogmaals -je vraagt tenslotte aan mij ‘wat moet ik doen’- mijn advies aan jou: déze zogenaamde vriendschap opzeggen, je ómdraaien en je eigen weg gaan. 

Hoe je de vriendschap beëindigt is natuurlijk een ander verhaal. Misschien is dit een goede tip: schrijf haar een briefje waarbij je jouw vraag en mijn antwoord insluit. 

Sterkte toegewenst,
Marijke Rots

C. M. Chr. Rots - de Weger

C. M. Chr. Rots - de Weger

 • Geboortedatum:
  18-02-1947
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Aalten
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af. Lees hier het jubileuminterview.

  Bekijk ook:

Tags in dit artikel:

roddelenvriendschap
1 reactie
Ellenoor
02-05-2016 / 08:03
Goede vraag van mevrouw Rots: wat versta je onder vriendschap? Maar, of het opzeggen van de vriendschap in zo'n geval altijd het beste is... Dat hangt volgens mij af van de situatie. Stel dat je al jaren bevriend bent en je vriendin raakt psychisch zo in de knoop dat ze vervelend gedrag gaat vertonen, moet je haar dan in de steek laten op zo'n moment? Volgens mij is het dan wel goed om aan te geven dat het zó niet werkt en dat ze hulp moet zoeken. Je moet er zelf als vriendin niet aan onderdoor gaan, en dat gevaar bestaat, zeker als ze je tegelijk heel erg claimt.
Hoe dan ook, veel sterkte en wijsheid toegewenst!

Terug in de tijd

Mijn hele leven staat op z’n kop. Mijn hoofd lijkt wel in de war. Ik denk vaak aan de dood en ik vind niemand die me beg...
4 reacties
29-04-2019
Hoe weet ik of God mij geroepen heeft om dominee te worden, want ik zit op de vmbo en hou totaal niet van leren. Maar al...
2 reacties
30-04-2019
Ik hoop niet dat u mijn vraag afdoet met een sociaal wenselijk antwoord, maar ik zit echt ontzettend erg met het volgend...
geen reacties
29-04-2008
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering