Geringe belastbaarheid na een PTSS

W.T. Nijhof / Geen reacties

22-03-2016, 08:01

Vraag

Hoe verklaar je een zeer geringe belastbaarheid na een PTSS? Ik heb een EMDR behandeling gevolgd, maar ik ben bijvoorbeeld na een uur iets intensiefs doen, helemaal leeggelopen en ben dan 'op'... Hoe verklaar je dit? Is dit blijvend of komt dit heel geleidelijk aan weer goed?


Antwoord

Beste vraagstel(ler)ster,

Je benoemt in je vraag een aantal begrippen die niet voor iedereen duidelijk zal zijn. PTSS betekent Post Traumatische Stress Stoornis. Dat betekent dat je of geestelijk, of lichamelijk een trauma hebt opgelopen. Bij een PTSS is het vaak de psychische verwonding die niet goed geneest. Oftewel het is je niet gelukt om het trauma in je eentje te verwerken. 

Daarom heb je EMDR gevolgd. EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van het trauma. Een belangrijk element in deze therapie is het telkens wisselen van links naar rechts met oogbewegingen, geluiden of  aanrakingen op de knieën. 

Je hebt dus behoorlijk wat meegemaakt als ik je vraag zo lees. Ten eerste heb je een gediagnosticeerde PTSS- en een EMDR-behandeling achter de rug. Het is dus niet zo vreemd dat je weinig energie hebt. PTSS en burn-out hebben dezelfde symptomen. Bij beide speelt het stresshormoon cortisol een rol. 

Je hebt het goed gedaan door een EMDR-behandeling te volgen, daarin is het trauma uitermate rijk aan bod gekomen. Wat je nu probeert te doen is jezelf bewijzen door een uur lang iets intensiefs te doen. Dit kan zijn sporten, werken etc. Het liefst zou je er nog een schepje bovenop willen doen misschien. Maar je komt van ver, dus doe maar rustig aan. Een kwartier iets intensiefs doen om te beginnen is meer dan genoeg. Later bouw je dit uit naar een half uur als je lichaam en geest dit toelaten, enz. 

Vraag niet meteen teveel van jezelf. Je hebt genoeg te verduren gehad. Sterkte en wijsheid toegewenst! 

Met vriendelijke groet, 
Willem Nijhof (bsw),
Praktijk Compass

Lees meer artikelen over:

EMDRtrauma
Dit artikel is beantwoord door

W.T. Nijhof

  • Geboortedatum:
    07-09-1985
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Berkenwoude
  • Status:
    Actief
25 artikelen
W.T. Nijhof

Bijzonderheden:

Maatschappelijk werker met eigen praktijk voor maatschappelijk werk en psychosociale hulpverlening www.praktijkcompass.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Spreuken 22:16 wordt in de NBV21 heel anders weergegeven dan in de Statenvertaling. Hoe moeten we deze tekst op de juiste manier lezen/interpreteren?
Geen reacties
21-03-2023
Ik kan wel zeggen dat ik de Heere vanaf mijn jeugd hebt gevreesd. De psalmen hebben mij van kind af aan veel troost gegeven. Bij ons in de kerk zeggen ze vaak, niemand wil uit zichzelf de Heere vrezen...
Geen reacties
21-03-2009
Sinds twee maanden heb ik een vriendin. We hebben het heel goed met elkaar en daar ben ik erg blij mee. Ik mis wel initiatief van haar kant. Concreet bedoel ik daarmee, ze neemt geen initiatief voor e...
Geen reacties
21-03-2022
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering