Te sterke nadruk op Christus in preek

Ds. C. Harinck / Geen reacties

14-04-2004, 00:00

Vraag

In een krantenbericht van het RD las ik dat een dominee van de Ger. Gem. ongeveer het volgende zegt: “In de prediking moet het niet gaan om Jezus, maar om God. Het gaat om Gods eer. Een te sterke concentratie op Christus in de prediking zou ten koste gaan van de eer van God.”

Mijn vraag is nu: Is het mogelijk dat in de prediking een te sterke nadruk op Christus gelegd kan worden? Hoe zit dat met de “eer van God” (Jezus is toch ook God)? Zou u hier iets over kunnen zeggen. Is er literatuur over verschenen dat ingaat op deze kwestie?


Antwoord

Het gaat in de prediking om Jezus Christus en Die gekruisigd. Dit zegt althans de apostel Paulus in 1 Kor. 1:23. Nu denken sommigen een zuiverder evangelie dan Paulus te verkondigen en zeggen dus wat de vraagsteller naar voren brengt dat men meer preekt dan Christus. Het tekent de onkunde die er heerst. Men is zo vervoerd door zogeheten diepe bevindingen dat met niet eens meer beseft in strijd te zijn met de Schrift. Laten velen Christus prediken, zij zijn dieper ingeleid en preken heel wat meer dan Christus. Hoe dwaas toch! Wat een domheid spreidt men dan ten toon!

De eenvoudige, bijbelse leer is dat wie Christus preekt, dit niet kan doen zonder over de zonde, de verlorenheid van de mens, de verkiezing, de deugden van God, de eer van God, de verzoening enz. te spreken. Laten velen allerlei zaken buiten Christus bezitten, de Schrift heeft het over de dingen die wij in Jezus Christus hebben (1 Kor. 2:12) en wat de gelovigen in Christus is geschonken (1 Kor. 1:30). In Christus komt God aan Zijn eer. De engelen hebben zich niet vergist toen zij vanwege de komst van Christus in de wereld "Eere zij God" zongen.

Wanneer je daar wat over lezen wil moet je allereerst je Bijbel goed lezen. Het gaat daar steeds over "met" Christus opgewekt enz. en over "in" Christus aangenomen enz. Al de weldaden vloeien uit Christus. Je kunt er goed en bijbels gefundeerd over lezen in het boek van J. Owen "De heerlijkheid van Christus".

Het stemt mij tot droefheid dat de domste dingen als de diepste bevindingen worden verkondigd en door de mensen worden geloofd. Wanneer zullen we weer eens leren om allereerst onze Bijbel te lezen?    
 
Ds. C. Harinck

Lees meer artikelen over:

preek
Dit artikel is beantwoord door

Ds. C. Harinck

  • Geboortedatum:
    09-04-1933
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Kapelle
  • Status:
    Actief
250 artikelen
Ds. C. Harinck

Bijzonderheden:

Emeritus

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Bij ons in de kerk (CGK) mogen alleen de mannen stemmen en op een ledenvergadering komen. Is dat wel terecht? Ik kan me voorstellen dat als je getrouwd bent, de man en jij als zijn vrouw in overleg ...
Geen reacties
14-04-2022
Ik kreeg in april vorig jaar een grote kwab in mijn hals (opgezette klier). Ook heb ik al heel lang een opgezette buik. Ik lijk wel zeven maanden zwanger. Heb een echo laten maken van mijn buik (lucht...
Geen reacties
14-04-2011
Wat is nu precies bekering? Wat is het en wat is het verschil tussen gelovig zijn en bekeerd zijn? En ook: wat moet je er zelf voor doen en wat moet je door God gegeven worden?  Groeten van iemand ...
1 reactie
14-04-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering