Blij vooruitzicht dat mij streelt

Ds. H. Peet / Geen reacties

11-03-2016, 11:50

Vraag

Waarom staat in de berijming van 1773 bij Ps. 17:8 in de eerste zin. "Blij vooruitzicht dat mij streelt" tussen haakjes?


Antwoord

Beste vraagsteller, 
 
De woorden “blij vooruitzicht dat mij streelt” staan tussen haakjes omdat het om een tussenzin gaat. Als je die tussenzin weglaat, krijg je: Maar Ik zal, ontwaakt, Uw lof ontvouwen, U in gerechtigheid aanschouwen enz. Het vormt een tegenstelling met het vorige vers waar het huiveringwekkende lot beschreven wordt van hen voor wie weelde en genot het enige is dat telt. Daartegenover stelt de Psalmdichter dat hij een betere verwachting mag hebben: Gods lof te mogen aanschouwen terwijl hij God in gerechtigheid mag aanschouwen. De berijmers hebben -waarschijnlijk omdat ze anders woorden te kort kwamen- daaraan in een tussenzin toegevoegd: wat is dat een blij vooruitzicht! Dat is een gedachte die in de onberijmde versie van de Psalm niet te vinden is en dus een toevoeging is van de berijmers. Overigens geheel in overeenstemming met de geest van de Psalm. Ik hoop dat het zo duidelijk is!

Met een hartelijke groet, 
 
Ds. H. Peet

Lees meer artikelen over:

Psalmen
Dit artikel is beantwoord door

Ds. H. Peet

  • Geboortedatum:
    15-01-1964
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Sliedrecht (Eben-Haëzer)
  • Status:
    Actief
105 artikelen
Ds. H. Peet

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Een bepaald meisje op school trekt steeds mijn aandacht terwijl ik haar eigenlijk niet ken. Toch vind ik haar een leuke meid en zou ik graag met haar in contact willen komen. Hebt u tips?
Geen reacties
10-03-2014
Ik heb, sinds ik een baan heb nadat ik eerst Wajong uitkering kreeg, best wel vervelende dingen meegemaakt op m'n werk. Het lijkt wel of alles met een baan altijd tegen zit... Het bezorgt me de houdin...
4 reacties
10-03-2011
Het valt me steeds meer op dat er mensen zijn die tijdens een gesprek alleen over zichzelf praten. Als voorbeeld: Een vriendin vroeg hoe het met ons zoontje gaat. “Goed gelukkig, maar hij heeft helaas...
1 reactie
10-03-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering