Uit- en inschrijven bij Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt

Ds. A.S. van der Lugt / geen reacties

03-02-2016, 08:06

Vraag

Ik heb een vraag betreffende uitschrijving. Als ik me uitschrijf bij de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, houdt dat dan ook in dat -mocht ik ooit in een andere woonplaats gaan wonen- ik me daar niet meer als belijdend lid in die kerkelijke gemeente kan inschrijven? In de gemeente waar ik nog lid ben kom ik al jaren niet meer, voel me er absoluut niet meer thuis. Heb ook geen binding meer met de gemeenteleden. Ben daar blijven wonen voor m'n kinderen, maar die wonen al een aantal jaren op zichzelf.

Antwoord

Wie zich op een bepaalt moment onttrekt aan de gemeenschap van een lokale Gereformeerde Kerk vrijgemaakt en op die manier laat uitschrijven uit de ledenadministratie, kan op ieder ander moment zich weer aanmelden. Dat kan zowel bij dezelfde kerk, als bij een andere lokale kerk uit het kerkverband van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt in Nederland. Het is wel te verwachten dat de kerkenraad van de kerk, waar men zich dan aanmeldt, in gesprek zal gaan over de motieven van het onttrekken en van het opnieuw aanmelden. De kerkenraad zal de uitkomst van dat gesprek wegen in het besluit over de toelating.

Het is ook mogelijk dat iemand ingeschreven blijft tot aan het moment van verhuizing (ook al is hij of zij niet actief betrokken bij de lokale kerkgemeenschap). Dan kan bij verhuizing de attestatie worden opgevraagd en worden ingeleverd bij de lokale kerk van de plaats waarheen men verhuist. Het is wel te verwachten dat bij het opvragen van die attestatie de kerkenraad het gesprek (nog eens?) zal aangaan over het feit dat men al lange tijd ingeschreven was zonder actief betrokken te zijn. 

Ds. A. S. Van der Lugt

Ds. A.S. van der Lugt

Ds. A.S. van der Lugt

 • Geboortedatum:
  17-06-1962
 • Kerkelijke gezindte:
  Gereformeerd Vrijgemaakt
 • Woon/standplaats:
  Delft
 • Status:
  Actief

Tags in dit artikel:

GKv
geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben 36 jaar en moeder van vijf kinderen. Alle vijf zijn ze via een keizersnee geboren. Ik heb goede zwangerschappen g...
geen reacties
04-02-2019
In Exodus 19:15 en in 1 Samuel 21:4 staat dat mannen zich (moeten) onthouden van hun eigen vrouw, beide keren in combina...
geen reacties
02-02-2013
Wat betekent het dat Jezus Christus de "inhoud van de belofte" is?
geen reacties
02-02-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering