Twijfel tussen twee opleidingen

drs. E.J. (Els) van Dijk / geen reacties

19-01-2016, 08:03

Vraag

Ik twijfel tussen twee opleidingen: binnenhuisadviseur HBO en pastoraal medewerker CHE. Ik ben dus begaan met mensen en help ze graag op pastoraal gebied, maar ik heb ook een buitengewoon talent om mensen te helpen hun inrichting te kiezen of te veranderen. Ik kom er niet uit wat ik moet kiezen. Kunt u mij helpen met mijn overwegingen?

Antwoord

Beste ...,

Mooi dat je zulke breed uiteenlopende interesses hebt! Geweldig!

Wat de opleiding betreft moet je uit één van de twee die je noemt kiezen, maar dat geldt natuurlijk niet voor het leven. Als je bijvoorbeeld binnenhuisadviseur wordt, kun je in je eigen tijd (en wellicht in je eigen kerkelijke gemeente) prachtige dingen doen op pastoraal gebied. En omgekeerd: als je er voor kiest om fulltime pastoraal medewerker te worden, kun je er in je eigen huis en wellicht dat van vrienden en familie er een gezellige boel van maken. 

Dus de vraag is: hoe zorg je ervoor dat beide talenten ontwikkeld worden? En bedenk ook dit: in Gods Koninkrijk is altijd werk genoeg! Hoe kun jij tot zegen zijn voor de mensen die God op je weg plaatst?

Dan nog iets: het leven kent soms prachtige en onverwachte wendingen. De studie waar jij nu mee begint, hoeft absoluut niet te betekenen dat dat het begin en het einde van je loopbaan hoeft te zijn. In zoveel levens zie ik dat groei en rijping ook weer nieuw kansen biedt. Toen ik 18 jaar was, had ik er ook geen idee van dat ik later directeur van de EH zou worden. Daar was ik toen ook beslist niet rijp voor. Dus laat je verrassen door Gods wegen in je leven!

En weet je wat in jouw geval ook zo leuk is? Als je nu eerst de studie voor binnenhuisadviseur gaat doen, kun je later altijd nog GPW gaan studeren, want dat kan ook in deeltijd! Wat is het leven boeiend!

Als ik jou was zou ik nu de studie kiezen waar je de meeste innerlijke rust en vrede bij hebt. Dan zie je later wel wat een volgende stap in je leven kan zijn. Ga er maar lekker ontspannen in staan.

Wijsheid!

Drs. Els J. van Dijk

drs. E.J. (Els) van Dijk

drs. E.J. (Els) van Dijk

 • Geboortedatum:
  28-01-1956
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Veenendaal
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Directeur Evangelische Hogeschool

Tags in dit artikel:

studiekeuze
geen reacties

Terug in de tijd

De leer van de erfzonde wordt vaak uitgelegd aan de hand van Romeinen 5. Nu las ik hierover het onderstaande stuk op int...
geen reacties
19-01-2010
Ik heb een hele lichte verzakking, weinig last van, behalve de eerste dagen van de menstruatie. Maar wat heeft dit voor ...
geen reacties
19-01-2009
Ik heb een oudere broer. Hij gaat inmiddels al lang niet meer naar de kerk. Hij vloekt elke dag en gebruikt daarbij Gods...
geen reacties
21-01-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering