Vragen voor HSV-commisie

drs. L. B. C. Boot / Geen reacties

05-12-2015, 12:13

Vraag

Aan de HSV-commisie. Beste dominee/vertaler. Ik heb een vraag over psalm 12: Hier staat in vers 2: "...want goedertieren mensen zijn er niet [meer], onder de mensenkinderen zijn er [nog maar] weinig trouw." De toevoegingen (die ook in SV staan, zonder toelichting in Kanttekeningen) suggereren dat het vroeger beter was. Nog een. In de brieven van Paulus staat vaak "geheimenis." Is dit niet gewoon hetzelfde als "geheim"?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vragen. Allereerst de vraag over de Psalm 12:2, toevoegingen die zouden suggereren dat het vroeger beter was. De HSV heeft het zo vertaald in aansluiting op de Statenvertaling: “weinig geworden.” Dan is het logisch dat je de (schuingedrukte) toevoegingen gebruikt. Uiteraard kun je de tekst ook lezen als een verzuchting in het heden, waarbij de toevoegingen ook achterwege zouden kunnen blijven.

Dan je tweede vraag: Of "geheimenis" niet gewoon hetzelfde is als "geheim". In de oorspronkelijke Griekse tekst gebruikt Paulus hier het mysterion, iets wat wij nog steeds herkennen in ons woord mysterie. De NBV vertaalt dit woord zelfs. Dat Griekse woord mysterie omvat veel meer dan alleen dat het een geheim is. Paulus bedoelt met dit woord vaak het verlossingsplan van God of gebruikt het als een synoniem voor het evangelie voor de volken. Omdat de betekenis van het Griekse grondwoord veel breder is dan geheim, is gekozen voor het ietwat mysterieuze 'geheimenis'.

Met vriendelijke groet,
Ds. L. B. C. Boot

Lees meer artikelen over:

Herziene Statenvertaling (HSV)
Dit artikel is beantwoord door

drs. L. B. C. Boot

  • Geboortedatum:
    21-10-1969
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Actief
60 artikelen
drs. L. B. C. Boot

Bijzonderheden:
* Emeritus predikant
* Bestuursondersteuner van de Stichting Herziening Statenvertaling
* Adviseur Herziene Statenvertaling bij Uitgeversgroep Jongbloed B.V. in Heerenveen

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb geen vraag maar wel een opmerking. Ik ben opgegroeid in de reformatorische wereld en weet heel goed waar het over gaat. Ik vind het heel erg dat jullie zo veroordelend zijn in jullie antwoorden...
Geen reacties
03-12-2007
Zegt de Bijbel iets over onze hedendaagse maatschappij? Komt de Antichrist eraan? Welke rol vervult Israël? Hoe letterlijk moet ik Openbaring lezen?
Geen reacties
03-12-2005
De laatste tijd ben ik vooral tot de ontdekking gekomen dat ik veel bevestiging van anderen nodig heb. Vooral in nieuwe situaties ben ik heel erg aan 't letten hoe ik bij de ander overkom. Als ik het ...
Geen reacties
03-12-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering