Krimpgemeenten

Ds. N. den Ouden / Geen reacties

03-09-2015, 16:00

Vraag

Waarom sluiten sommige reformatorische kerken hun deuren al terwijl ze nog tientallen bezoekers hebben? Terwijl op andere plaatsen nieuwe gemeenten of evangelisaties ontstaan met maar een handvol bezoekers. Als er twee of drie in Gods naam vergaderen dan is Hij daar toch aanwezig? Kunnen we dit als kerkenraad of kerkverband verantwoorden? Vaak zijn het de laatste reformatorische gemeenten in een buurt of stad! Is het niet veel beter om juist in een krimpgemeente actief met evangelisatie in de buurt aan de slag te gaan!?


Antwoord

Het lijkt me eerlijk wat sterk dat een gemeente de kerkdeuren sluit, terwijl ze nog tientallen bezoekers heeft. Ik kan me dat nauwelijks voorstellen. Maar als dat zo is, dan kan ik dat alleen maar erg betreuren. Ik ben het met je eens dat het heel ingrijpend is als een laatste reformatorische gemeente in een buurt of stad tot opheffing overgaat. Laten mensen die zondags buiten hun woonplaats kerken, eens goed bedenken wat ze doen als in hun eigen dorp of stad een gemeente met opheffing bedreigd wordt. Is er dan geen roeping om dáár mee te leven?

Zeker, laten krimpgemeenten met evangelisatie aan de slag gaan. Probleem is natuurlijk dat een kleine gemeente daar vaak weinig menskracht voor heeft. Het zou mooi zijn als andere gemeenten (die min of meer in de buurt liggen) daarbij zouden helpen. Evangelisatie is een roeping, niet alleen als krimp zich aandient, maar ook als we nog ‘comfortabel’ gemeente kunnen zijn.

Vriendelijke groet,
Ds. N. den Ouden

Dit artikel is beantwoord door

Ds. N. den Ouden

  • Geboortedatum:
    25-10-1969
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Leerbroek
  • Status:
    Inactief
125 artikelen
Ds. N. den Ouden

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Wat heeft Paulus in de eerste drie jaar na zijn bekering gedaan? Ik hoorde pasgeleden dat hij al die tijd de woestijn in is gegaan en pas na drie jaar het Woord ging verkondigen, maar ik kan dat ner...
Geen reacties
03-09-2021
Aan ds. C. A. van der Sluijs. Ik ben een jongen van 22 jaar oud en ik woon samen met mijn moeder die pas gescheiden is. Ik ben opgenomen geweest in de Fontein van Eleos en loop al vier jaar in de psyc...
5 reacties
03-09-2012
Is snapchat een goede app om in contact te komen met meisjes?
2 reacties
03-09-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering