Toerekeningsvatbaar bij depressieve minderjarige

drs. N. Wolswinkel / 1 reactie

12-08-2015, 11:51

Vraag

Als een meisje van 15 depressief is en antidepressiva slikt, hoe verantwoordelijk/toerekeningsvatbaar is zij voor keuzes die ze normaal gesproken niet zou maken?

Antwoord

Een ingewikkelde vraag, wanneer dit alle informatie is. Wanneer ben je verantwoordelijk voor je keuzes? Wanneer ben je moreel verantwoordelijk? Ben je juridisch verantwoordelijk? Wat is de betekenis van minderjarigheid? Verantwoordelijk zijn en toerekeningsvatbaar zijn, zijn ook weer verschillende zaken! Wanneer er zou staan: iemand van 35 jaar, kwamen er dan andere antwoorden? In ieder geval was dan de rol van ouders anders wanneer het om verantwoordelijkheid gaat.

De meeste depressieve mensen zijn wel toerekeningsvatbaar en het slikken van medicatie is daarbij niet bepalend. Het is dus te complex om even iets over te zeggen.

Drs. N. Wolswinkel

drs. N. Wolswinkel

drs. N. Wolswinkel

 • Geboortedatum:
  02-02-1957
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Veenendaal
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Huisarts

Tags in dit artikel:

depressief
1 reactie
pauluddel
04-01-2017 / 13:02
Medicijnen hebben wel degelijk invloed! Op de bijsluiter van verschillende medicijnen (ook antibiotica) wordt als mogelijke bijwerking gewaarschuwd voor suïcidale gedachten, zelfmoordpogingen en zelfmoord. Er zijn zelfs gevallen bekend van mensen die hun gezin en zichzelf hebben vermoord na het slikken van antidepressiva. Het komt misschien 'zeer zelden' voor, toch is het van belang om zeker de eerste tijd de persoon die dit soort medicijnen gaat slikken 24/7 in de gaten te houden. Zie ook de link naar het artikel over Prozac, "they said it was safe"
https://www.theguardian.com/theguardian/1999/oct/30/weekend7.weekend1

Terug in de tijd

Wat moet je doen als je niet meer wilt leven? Ik weet het niet meer...
geen reacties
12-08-2008
Al vijf jaar hebben mijn vriend en ik een relatie. Wij hebben geen gemeenschap voor het huwelijk. Wel gehad, tot onze gr...
6 reacties
12-08-2014
Ik ben 30 jaar en sinds twee jaar getrouwd. Ik ben gelovig en drie jaar geleden hebben mijn man en ik elkaar op een bijz...
1 reactie
12-08-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering