Kruisje achter naam

Ds. A. Goedvree / 1 reactie

10-08-2015, 12:49

Vraag

Een rare vraag, maar een kruisje achter iemand zijn naam, bijv. in een advertentie of kaartje. Is dat gebruikelijk? Ik heb ooit eens meegekregen dat dat niet hoort/niet netjes is. Ik zoek helderheid hierin. Het heeft toch niets te maken met het symbool van het kruis van de Heere Jezus? Al is het het zelfde symbool als van geloof hoop liefde.

Antwoord

Beste vragensteller, 

Gelukkig, rare vragen bestaan niet. De vreemdste vraag is de vraag die niet gesteld wordt. Zo is ook deze vraag een goede vraag. Maar, een eenduidig antwoord geven is nog niet zo gemakkelijk. Ik zal een aantal dingen ter overweging willen aanreiken. 

Het kruis als symbool van overlijden zal zijn vroegste wortels toch hebben in het christendom. Het kruis, symbool van het sterven van Christus, werd al vroeg in de kerk gebruikt als teken van het sterven van gelovige mensen. Ik denk dat het alles te maken heeft met de gedachte 'met Christus sterven'. Zo is in de vroege kerk het teken van het kruis ook een symbool van het sterven van christenen geworden. 

Echter, door de loop van de tijd is dit teken 'ontkerkelijkt'. In de westerse cultuur is het kruis door de loop der eeuwen een 'algemeen symbool' geworden van de dood van mensen. Het kruisteken is dus geseculariseerd. 

Waarschijnlijk dat sommige christenen daar moeite mee hebben: het geseculariseerde kruissymbool lijkt niets te hebben met het heilig Kruis van de Zoon van God - waar Hij genadig verzoening heeft gebracht. Op zich snap ik die weerstand tegen het lege gebruik van het kruis wel. Tegelijk denk ik dat de oude gedachte 'te sterven met en in Christus, om ook met Hem te mogen opstaan' -gesymboliseerd in het kruis- een waardig getuigenis kan zijn. 

Bij geloof, hoop en liefde horen het kruis, het anker en het hart bijeen. Hier is het kruis symbool voor het geloof, want het geloof zal slechts roemen in het kruis. Dat blijft in leven en in sterven. 

Vriendelijke groet, 
Ds. A. Goedvree

Ds. A. Goedvree

Ds. A. Goedvree

 • Geboortedatum:
  16-06-1970
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Hoevelaken-Stoutenburg-Achterveld
 • Status:
  Inactief

Tags in dit artikel:

kruis
1 reactie
Zita
10-08-2015 / 16:58
Het kruisje wordt vaak toegepast in rouwadvertenties, om aan te geven dat één van de kinderen of kleinkinderen al eerder dan degene over wie de advertentie gaat, is overleden.
Het bezwaar wat ik er tegen heb gehoord, is dat de nabestaanden kennis geven van het overlijden van iemand. Iemand die is overleden, is geen nabestaande, en kan geen kennis geven van iets.
Toch kan het wel duidelijkheid geven aan de geadresseerden. Als de zoon al is overleden, en er alleen een schoondochter is, kan het verwarrend zijn in welke betrekking die tot de familie staat. Als de naam van de zoon erbij vermeld staat (met kruisje), geeft het duidelijkheid.

Terug in de tijd

Er is al een aantal vragen geweest over zwemmen en toch kon ik niet het antwoord vinden op mijn vraag. Een meisje/vrouw ...
28 reacties
10-08-2013
Mijn man is rond zijn 18e gediagnostiseerd met autisme. Wij kregen toen we allebei 20 jaar waren verkering. Ik wist niet...
geen reacties
12-08-2020
Tussen alle al gestelde vragen heb ik zitten zoeken, maar een vraag zoals ik die heb, kon ik niet vinden. Daarom stel ik...
geen reacties
10-08-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering