Burgerlijk huwelijk in een synagoge

Ds. C. van de Worp / Geen reacties

06-11-2004, 00:00

Vraag

Bij ons in de omgeving is er de mogelijkheid om een burgerlijk huwelijk in een synagoge te laten sluiten. Wat is hier op tegen?


Antwoord

Steeds meer locaties worden gebruikt als plaats waar een burgerlijk huwelijk wordt gesloten. In dat kader is er mijns inziens niet direct iets tegen om voor die huwelijkssluiting een synagoge te kiezen, al moet je je toch ook wel afvragen of je voor een huwelijkssluiting nu een plaats moet kiezen waar normaliter erediensten worden gehouden. Ik weet in dit geval niet of die synagoge ook nog daadwerkelijk door een joodse gemeenschap in gebruik is als plaats van samenkomst op de sabbat om er de eredienst te houden.

Aan de andere kant is natuurlijk wel de vraag te stellen: waarom kies je als bruidspaar voor die synagoge? Wil je er toch een godsdienstig tintje aan geven? Of wanneer je een huwelijk na de burgerlijke huwelijkssluiting ook kerkelijk laat bevestiging waarom wil je op twee plaatsten zijn waar in de regel in dat gebouw erediensten worden gehouden. Bij een kerkelijke bevestiging zou ik er zeker niet voor kiezen om ook de synagoge te gebruiken, dat lijkt mij ook verwarring geven. Kortom ik vind het niet gemakkelijk om zomaar een eenduidig antwoord te geven. Ik zou graag nog eens nadere argumenten voor de keuze van een synagoge horen.

Ds. C. van de Worp, Ede

Lees meer artikelen over:

trouwentrouwplannen
Dit artikel is beantwoord door

Ds. C. van de Worp

  • Geboortedatum:
    25-02-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Ede
  • Status:
    Inactief
10 artikelen
Ds. C. van de Worp

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Aan iemand van HHK. Kun je als pleegouder het kind dat je in huis hebt en onder voogdij staat laten dopen? Dit lijkt ons heel vreemd. Het gaat om familie die dit wil laten doen in de HHK. Je kunt toch...
Geen reacties
06-11-2017
Is er een (liefst christelijk) boek dat ingaat op de pijn van kinderen (zelf ben ik 21) van vaders met autisme? Of bestaat er professionele hulpverlening die hierop ingaat?
Geen reacties
06-11-2012
Hoe kan het mij echt om de Heere te doen worden, Hem echt lief krijgen? Hoe kan ik een nieuw hart krijgen? Er zijn tijden dat ik hier veel mee bezig ben in gebed. Maar als ik de druk/angst weer kwijt ...
18 reacties
06-11-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering