Sabbelen

C. den Hamer / Geen reacties

07-11-2013, 11:12

Vraag

Recent was ik bij een bevriend stel waar ik (vrouw, 26 jaar en ongehuwd) hun pasgeboren baby vasthield. Aangezien het kind nogal veel huilde, adviseerden ze me (zoals zij zelf ook deden) om mijn vinger in haar mond te stoppen, daar werd ze meestal rustig van. Ze begon er vervolgens flink aan te sabbelen en werd stil/rustig, wat bij mij een soort van prettige opwinding opriep. Ik heb er verder niets van gezegd, maar even later zeiden ze me dat zij altijd hun pink (met de handpalm naar boven) in de mond van het kind deden. Toen ik dat deed, werd het opgewonden gevoel minder. Hoe kan dit en wat kan ik daartegen doen? Want ik geloof niet dat het goed is om zulke gevoelens te krijgen als je een baby vasthoudt en voel me hier ook niet prettig bij.


Antwoord

Ik begrijp uw onthutsing nadat u bemerkte dat een sabbelende baby bij u op dat moment een ongewenste seksuele prikkel opriep. Ik kan u daarover geruststellen en zeggen dat het geen enkele verbinding heeft met seksuele gevoelens gericht op het kind. Het voert te ver om helemaal uit te leggen hoe seksuele prikkels aangestuurd door de hersenen fysieke reacties teweeg brengen. In ieder geval heeft kennelijk het sabbelen aan uw vinger onbewust het proces in de hersenen getriggerd waardoor uiteindelijk seksuele opwinding wordt ervaren. Ik kan u het voorbeeld noemen dat een moeder die een zogend kind aan de borst heeft hierdoor (er niet op verdacht) soms een prettige seksuele prikkeling kan ervaren. Het hele proces van aansturing tot het ervaren van seksuele prikkel kent ook onwillekeurige processen die al dan niet wenselijk zijn op dat moment. Ik hoop echt dat u de volgende keer onbekommerd kunt genieten van het vasthouden van het kindje van uw vriendin.

Kees den Hamer,
Psychotherapeut/seksuoloog NVVS-SH

Lees meer artikelen over:

prikkels
Dit artikel is beantwoord door

C. den Hamer

  • Geboortedatum:
    15-03-1953
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerd Vrijgemaakt
  • Woon/standplaats:
    Zwolle
  • Status:
    Actief
114 artikelen
C. den Hamer

Bijzonderheden:

Psychotherapeut/Seksuoloog NVVS, GGZ Cruciaal


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Aan ds. Veldman in Grafhorst. Ik las uw antwoord van 19 september. Ik ben niet de vraagsteller, maar ik worstel enorm met een vergelijkbaar probleem. Hoe moet ik er tegenaan kijken als iemand zijn vro...
Geen reacties
07-11-2009
Ik vind een jongen heel erg leuk, maar hoe kan ik er achter komen dat hij mij ook leuk vindt? Ik durf niet naar hem toe te gaan. Kunt u me helpen?
Geen reacties
07-11-2006
Ik ben een vrij-gezellig(e) vrouw. Ik heb een vraag waar ik maar geen antwoord op kan vinden. Wat jammer dat dingen vaak zo onduidelijk zijn of weggestopt. Ben een kind van God en wil graag zijn tien ...
Geen reacties
07-11-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering