Verbreken van de eenheid

Ds. P. Koeman / 6 reacties

20-09-2013, 11:20

Vraag

Is het verbreken van de eenheid van het lichaam van Christus een zonde tegen de Heilige Geest?

Antwoord

Dank voor uw vraag. Ik kan daar kort over zijn. Inderdaad is dit een zonde tegen de Heilige Geest. Niet de zonde, of lastering tegen de Geest, waarvoor geen vergeving mogelijk is, zegt Christus. ( Matth. 12:31 en 32). Wel een zonde, die wij helaas al te gemakkelijk constateren, maar die indruist tegen de bedoeling van de Heilige Geest. Uit de symbolen, de Apostolische geloofsbelijdenis en de geloofsbelijdenis van Nicea, blijkt overduidelijk hoe belangrijk de eenheid is van de kerk naar de bedoeling van de Geest. Niet voor niets waarschuwen de apostelen er in hun brieven indringend tegen. In de Vroege Kerk hebben de kerkvaders met klem en bracht betuigd, dat en hoezeer de eenheid van de kerk van belang is! Zie ook de Nederlandse geloofsbelijdenis art. 27-29). Wij zijn er helaas van afgeweken, ook  tegen de bedoeling van de Reformatoren in!

Vandaar dat het gebed om eenheid te midden van alle gebrokenheid en verdeeldheid en het zoeken naar de realisering van de bijbelse eenheid voor de kerk die zich door de Geest laat leiden van levensbelang is. Het heeft ook grote missionaire betekenis!
 
Met hartelijke groet,
Ds. P. Koeman

Ds. P. Koeman

 • Geboortedatum:
  16-04-1941
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Barneveld
 • Status:
  Inactief
6 reacties
Autumn
20-09-2013 / 14:10
Wat wordt er precies verstaan onder 'het verbreken van de eenheid'?
vrouw78
20-09-2013 / 18:41
God wil dat we één zijn. Wij hebben zoveel verdeeldheid. Zonde. We moeten onze zonde belijden én laten. Hoe kunnen we dan bidden om eenheid en vervolgens verdeeld blijven? Allemaal naar de synode in Dordt? 25 en 26 okt. nationalesynode.nl
Nochthans
20-09-2013 / 21:45
Zondigen tegen de Heilige Geest doen we allemaal, voor of na ontvangen genade, het verschil is nu niet aan de orde. God wil het altijd vergeven.
Zonden tegen de Heilige Geest die niet vergeven kunnen worden is het werk van de Heilige Geest toeschrijven aan de duivel, heel, heel bewust.
Deze zonden kunnen niet per ongeluk gedaan worden het gebeurd moedwillig.
Heb eens iemand gesproken die bang was dat hij het gedaan zou hebben, mijn antwoord was "dan heb je het niet gedaan".
Wat iemand anders als God erover zegt en aangehangen wordt is absoluut onbelangrijk. Uitsluitend Gods Woord onderwijst ons.
MUS
21-09-2013 / 15:04
De kerk is verdeeld, het lichaam van Christus niet!
In Hem zijn we één, of we nu van een GG, GKV, RKK, GGiN, VEG, BG oid. zijn.
Nochthans
16-10-2013 / 22:29
He mus, je vergeet allah, buddha en jehova getuigen en er zullen er nog wel een paar zijn. Waarom niet allemaal het zelfde boek als leidraad, weg die Bijbel man!
Waar heb je het over..... je weet het denk ik zelf niet. De kok wel horen fluiten maar weet niet waar de lepel hangt.
levensbron
16-10-2013 / 22:42
oeps, waren hebben we het over? hoezo christenen?

Terug in de tijd

Aan een dominee uit de CGK. Sinds bijna drie jaar mag ik met de Heere leven en als geredde zondaar op weg gaan. Ik weet ...
1 reactie
20-09-2014
Ik heb al een half jaar contact met een jongen (sms’en, mailen, spreken). Vanaf het begin voelde ik meer en had ik sterk...
geen reacties
20-09-2008
Paulus zegt meerdere keren “groet elkaar met een heilige kus.” Nederlandse christenen doen dit niet en om eerlijk te zij...
geen reacties
21-09-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering