Bijzonder dagboek

Redactie Refoweb / Geen reacties

20-09-2018, 08:00

Vraag

Ik ben op zoek naar een dagboek dat ageert tegen hypercalvinisme. Een dagboek wat de geloofsopdracht benadrukt. Een dagboek met “predik het evangelie” en niet “predik de toeleidende weg” of “predik de uitverkiezing”. Evangelie steunend op de beloften i.p.v. gevoel/gemoedstoestand/bevinding. Een dagboek wat niet alleen inzoomt op de diverse zonden (zeker heilzaam) maar vooral op de enige echte hoofdzonde: dat je het aanbod van God om jouw zonden op Zijn Zoon te leggen afslaat.


Antwoord

Een ‘agerend’ dagboek is nog niet zo snel te vinden. Met ageren bereik je ook weinig. Met propageren des te meer. Gelukkig zijn er voldoende dagboeken te vinden die een Bijbels evenwicht hanteren: enerzijds de totale verlorenheid van de mens en zijn val in Adam, anderzijds de genade die ons aangeboden wordt via de weg van geloof en bekering. Dat is geen toeleidende weg, maar de enige weg waarlangs de eeuwige zaligheid te verkrijgen is.

En dat voluit Bijbelse evenwicht vind je in ieder geval in de (hertaalde) dagboeken van de Schotse en Engelse Puriteinen. Een prachtig verzameldagboek is bijvoorbeeld “Wandel voor Mijn aangezicht”, van Isaac Ambrosius e.a. Of “Uw heil alleen”. En zo zijn er nog veel meer te noemen. Even zoeken op de websites van reformatorische uitgevers en je vindt een schat aan verantwoorde dagboeken.

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2356 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Hoe komt het dat er in het geslachtsregister van de Heere Jezus in Mattheus 1 andere namen staan dan in Lukas 3? In Mattheus staat dat de vader van Jozef Jakob heette, in Lukas heet zijn vader Heli.
Geen reacties
18-09-2014
Aan ds. Buijs. Hoe denkt u over deze bijbelstudie? Hij komt mij heel waarheidsgetrouw over.
Geen reacties
18-09-2014
Wat zijn de bijbelse argumenten tegen koranverbranding? Onchristelijke mensen kunnen immers naar je mening vragen.
Geen reacties
18-09-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering