Cooper-test

drs. A.J. van den Noort / 1 reactie

17-06-2013, 09:56

Vraag

Vraag aan een arts/medicus. Voor mijn nieuwe studie deden wij de Cooper-test. Omdat ik rennen niet vol kan houden, liep ik rustig, dus ik scoorde minder en mijn conditie kreeg "zeer slecht" als score. In hoeverre moet ik hier iets mee doen? Naar een arts gaan voor verder onderzoek? Ik heb een astmatische aanleg en ren of loop nooit hard, alleen wandelen. Dat ik weinig energie heb dat weet ik. Het komt ook doordat ik jaren overbelast ben. Maar ik ga toch wel aan mijzelf twijfelen als ik zie dat iedereen die rondjes kan rennen.


Antwoord

Beste vragensteller,
 
Ik weet niet hoe oud je bent, maar ik schat in dat je een jaar of 20 bent. Ook weet ik niet hoe je bouw is: heb je een normaal postuur, of heb je (heel erg) overgewicht? Normaal gesproken zou je als gezonde tiener/twintiger de Coopertest beter af moeten kunnen leggen. Het kan zijn dat je gewoon een matige/slechte conditie hebt, wat door training natuurlijk kan verbeteren. Eventueel zou je hiervoor naar een fysiotherapeut kunnen gaan, die met jou een trainings/opbouwschema vast kan stellen.

Soms zien we echter dat "gewoon een slechte conditie" niet de hoofdoorzaak van je slechte Coopertest is, maar dat er sprake is van een onbehandelde/onderbehandelde astma.
 
Ik raad je aan om een keer naar je huisarts te gaan, bespreek met hem/haar je matige uitslag en laat eventueel een keer een longfunctie-onderzoek doen, dit kan over het algemeen gewoon bij de praktijkverpleegkundige van de huisarts. Als er sprake is van astma, is over het algemeen je longfunctie (en daarmee vaak ook je conditie) goed te behandelen.
 
Succes!
 
Met vriendelijke groet,
Art van den Noort

Lees meer artikelen over:

astmaconditie
Dit artikel is beantwoord door

drs. A.J. van den Noort

  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Kampen
  • Status:
    Inactief
42 artikelen
drs. A.J. van den Noort

Bijzonderheden:
Huisarts

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
mortlach
17-06-2013 / 12:07
Ik heb/had altijd een hekel aan de Coopertest en rennen in het algemeen - vanwege voeten, heupen en rug. Dus scoorde ik daar ook nooit goed op, terwijl je me gerust 2 uur op een fiets kon zetten. Eén test die je toevallig niet ligt, zegt niet zo heel veel over je conditie.

Dat gezegd, mocht je conditie willen opbouwen, dan hebben sportscholen vaak zogenaamde Spinning lessen. Dat is uitermate geschikt om je uithoudingsvermogen te verbeteren.

Terug in de tijd

Sinds een half jaar heb ik een lieve vriend. Ik ben heel blij met hem en hij met mij. Echter, ik loop ook erg tegen een probleem aan waar ik niets van begrijp. Soms als we samen zijn en we worden wat ...
5 reacties
17-06-2011
Bij ons thuis is nog nooit echt over het geloof gepraat, we lezen uit de Bijbel aan tafel na het eten, we bidden allemaal in stilte voor onszelf. En daar houd het mee op. Er wordt van veel dingen geze...
Geen reacties
17-06-2006
Ik heb een vraag over de relatie met mijn ouders. Ik weet dat in de Bijbel staat dat je je vader en moeder moet eren, maar op dit moment is de situatie ondraaglijk geworden. Er is al veel therapie gew...
2 reacties
17-06-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering