Scriptie ds. W. J. van den Brink

Ds. W. van Vlastuin / 1 reactie

25-04-2013, 11:17

Vraag

edit 19/04: Ik heb al verschillende citaten gelezen uit de scriptie "Rondom de rechtvaardiging" van ds. W. J. van den Brink. Graag zou ik deze scriptie willen lezen. Verder zou ik graag de reactie van ds. W. van Vlastuin op deze scriptie lezen. Hoe kan ik de scriptie van ds. W. J. van den Brink en de reactie van ds. W. van Vlastuin in handen krijgen? Zijn ze ook digitaal beschikbaar?

edit 20/04: Geachte dominee Van Vlastuin. Naar aanleiding van uw laatste antwoord: een aantal predikanten die tegen het boek van ds. A. Kort ageren, schermen met uw negatieve reactie op de scriptie van ds. W. J. v.d. Brink. Ds. A. Kort heeft in zijn boek gebruik gemaakt van de argumentatie in deze scriptie. Ik ben daarom erg benieuwd naar uw reactie.


Antwoord

edit 19/04: De vooronderstelling van deze vraag is dat ik begeleider ben geweest bij deze scriptie. Ik heb even ernstig zitten na te denken, maar ik geloof het niet, dus ik heb geen oordeel over deze scriptie omdat ik deze ook niet ken. Geen antwoord en toch een antwoord.

edit 20/04: Ik begin een beetje te twijfelen aan mijzelf. Ik herinner mij eenvoudig niet dat ik een scriptie van WJvdB heb gelezen over de rechtvaardiging. Ik heb wel een scriptie van hem gelezen over geloof en doop, maar dat was niet als begeleider, maar als belangstellende. Hoe komt het gerucht dat ik de scriptie van mijn collega zou hebben beoordeeld? Ik kan mij vergissen en ik kan iets vergeten zijn. Als iemand de scriptie heeft, wil ik er best naar kijken om te zien of het mij bekend voorkomt. Ik wil er ook wel inhoudelijk naar kijken, maar op dit moment heb ik niets paraat over deze scriptie.

Hartelijke groet,
Ds. W. van Vlastuin

 

edit 25/04:

Antwoord: De genoemde scriptie "Rondom de rechtvaardiging" is in 2003 door mij geschreven tijdens de afronding van de opleiding aan de Cursus Godsdienst Onderwijs (CGO-E) en tot stand gekomen onder de begeleiding van ds. H. Paul van de Gereformeerde Gemeenten. In deze scriptie heb ik willen nagaan of er eenheid en verschillen bestaan tussen A. Comrie en G. H. Kersten als het gaat over de leer van de rechtvaardigmaking en de doorwerking daarvan voor het geestelijk leven. In de scriptie zijn deze zaken beschreven en uiteindelijk in enkele slotopmerkingen als een conclusie samengevat. Deze scriptie staat dus geheel los van de predikantsopleiding aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en is dan ook nooit onder ogen gekomen van de docenten die verbonden zijn aan de HHK. Deze scriptie is tien jaar geleden alleen verspreid aan enkele bekenden in de persoonlijke omgeving en vriendenkring en niet verspreid geweest (tot op de dag van vandaag toe) in een bredere lezerskring.

Dhr. J. M. Vermeulen kwam persoonlijk in de loop van 2012 met het verzoek of hij deze scriptie mocht inzien, vanwege het feit dat ds. A. Kort bezig was met de publicatie van een boek over Alexander Comrie. Op dat verzoek  ben ik ingegaan, met de gedachte dat mijn scriptie van destijds aan dit boek wellicht een bijdrage kon leveren. Na de verschijning van het boek van ds. A. Kort en de recensies die vervolgens over dat boek geschreven zijn, heeft deze scriptie bij sommige mensen de aandacht getrokken en ik kan me voorstellen, dat deze vraag op Refoweb gesteld werd.

Hartelijke groeten,
Ds. W. J. van den Brink

 

 

Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. van Vlastuin

  • Geboortedatum:
    06-03-1963
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Wezep
  • Status:
    Inactief
78 artikelen
Ds. W. van Vlastuin

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
vdm02
19-04-2013 / 12:00
Neem even contact op met de universiteitsbibliotheek van de VU. Als het goed is zal via die ingang wel een afschrift van de scriptie te verkrijgen zijn.

Terug in de tijd

Kun je klaarkomen als vrouw direct herkennen? Kun je twijfelen of je al wel eens bent klaargekomen of is dat een gevoel dat je direct snapt zodra je het ervaart?
Geen reacties
25-04-2007
Is het niet bedenkelijk dat er geen bijbelteksten genoemd worden in kanttekening 55 bij Romeinen 4:25 voor zo’n belangrijk geloofspunt? Ook in Handelingen 17:31 is dat niet het geval, waar in feite ...
Geen reacties
25-04-2023
Kan het gebeuren dat een gemeente besluit om een dominee te beroepen, maar dit pas doet over één of twee maanden? Het lijkt me namelijk een beetje vreemd.
2 reacties
25-04-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering