Hydrochloorthiazide

drs. N. Wolswinkel / 5 reacties

19-04-2013, 08:22

Vraag

Ik heb van de dokter hydrochloorthiazide gekregen. Ik ben er ziek van, moet overgeven en heb verhoging. Er is ooit vastgesteld via een allergietest dat ik allergisch voor chloor ben. Ik kan ook niet in chloorwater zwemmen. Heeft het een met het ander te maken?


Antwoord

Onderstaand de genoemde bijwerkingen in het Farmacotherapeutisch Kompas. Of direct de link met chloor te leggen is weet ik niet, maar is niet ondenkbaar. In ieder geval kun je er niet tegen. Je apotheker weet daar wellicht meer over te zeggen. Er zijn ook plaspillen zonder chloorverbindingen.
 
Bijwerkingen: Vaak (1–10%): hypokaliëmie, stijging van bloedlipidengehalte. Soms (0,1–1%): orthostatische hypotensie. Misselijkheid, braken, verlies van eetlust. Huiduitslag (o.a. urticaria). Impotentie. Hyponatriëmie, hypomagnesiëmie, hyperurikemie. Zelden (0,01–0,1%): trombocytopenie (soms met purpura). Paresthesie, hoofdpijn, duizeligheid, dufheid, slaapstoornissen, depressie. Hartaritmieën. Obstipatie, diarree, buikpijn. Intrahepatische cholestase, geelzucht. Fotosensibilisatie. Hypercalciëmie, hyperglykemie, glucosurie. Zeer zelden (< 0,01%): leukopenie, agranulocytose, beenmergdepressie, hemolytische anemie. Overgevoeligheidsreacties. Luchtwegaandoeningen (pneumonitis, pulmonaal oedeem). Hypochloremische alkalose. Pancreatitis. Angiitis necroticans (vasculitis), toxische epidermale necrolyse, cutane lupus erythematosus–achtige reacties, reactivatie van cutane lupus erythematosus. Verder is gemeld: visusstoornissen (met name in de eerste weken van de behandeling).

Drs. N. Wolswinkel

Tags in dit artikel:

allergiechloor
Dit artikel is beantwoord door

drs. N. Wolswinkel

  • Geboortedatum:
    02-02-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Inactief
331 artikelen
drs. N. Wolswinkel

Bijzonderheden:

Huisarts


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
5 reacties
Catherine
19-04-2013 / 10:24
Vraagstelster: ik kreeg deze tabletten ook mee, toen bij mij verhoogde bloeddruk was vastgesteld. Ik voelde me steeds beroerder worden, duizelig, transpireren, misselijk, doodmoe, hartkloppingen. Ik heb de huisarts gebeld en hij stelde voor om natrium/kalium te laten prikken. Ik bleek een laag kalium te hebben, door deze pillen. Ik moest direct stoppen en na 2 weken weer Ka. laten prikken. Gelukkig was het toen weer wat gestegen, al was het nog steeds niet op de juiste waarde.
Voortaan toch maar even melden als je een recept voorgeschreven krijgt.
drj
19-04-2013 / 11:13
Ik betwijfel sterk of je werkelijk allergisch bent voor 'chloor'.
Chloor komt in allerlei verbindingen en vormen in kleine en grote hoeveelheden in onze omgeving voor.
Ook in je lichaam zit enorm veel chloor en sterker nog, je lichaam kan zonder chloor niet eens functioneren. Waarschijnlijk heb je vanmorgen je portie chloor ook al binnengekregen: keukenzout bestaat voor de helft uit 'chloor'.

De chloorverbinding in zwembadwater, natriumhypochloriet, kan blijkbaar bij jou een allergische reactie op de huid oproepen: een zogenaamde contactallergie.

De kans dat je reactie op hydrochloorthyazide door het chloormolecuul dat er in gebonden is word veroorzaakt acht ik niet zeer groot. Omdat je ook verhoging had kan het goed zijn, dat je door een toevallige samenloop van omstandigheden een 'buikgriep' hebt opgelopen. Van een afstand is dat natuurlijk niet vast te stellen. Neem liever contact op met je eigen huisarts.
drj
19-04-2013 / 11:13
molecuul -> atoom
sydneylover
19-04-2013 / 14:31
@drj

Volgens mij klopt je bewering over natriumhypocloriet in zwembadwater niet maar zit er opgelost chloorgas in. Ieder zwembad heeft een chloortank..

Als aanvulling op jouw verder terechte opmerking: de vraagsteller verwart 'chloor' met 'chloride' en 'chloriet'.
Zwembadwater bevat opgelost chloorgas (Cl2), en inderdaad bevat keukenzout Chloride (Cl-). Gootsteenontstopper bevat natriumhypochloriet (ClO-) dat in aanraking met zuur als chloorgas vrijkomt.

In dit medicijn zit chloor als een zogenoemd HCL zout dat wordt gebruikt om een stof stabieler te maken. De werkzame stof bevat geen chloor/chloridecomponent

Maar hier is de verschijningsvorm dus als chloride en niet als chloor. En dus lijkt mij uitgesloten dat de vraagsteller hier een allergiereactie op zou kunnen hebben. Veel meer medicijnen zijn overigens op de markt in de vorm van een HCL zout, dat is vrij gebruikelijk.
drj
19-04-2013 / 17:33
Een chemicus ben ik niet, maar dat geldt blijkbaar ook voor jou. Chloorgas gaat een verbinding met water aan en vormt dan hypochloorzuur, wat een desinfekterende werking heeft. Er zijn meer mogelijkheden zwemwater met chloorverbindingen te desinfekteren. Je kunt chloorgas inleiden of er direct een hypochlorietverbinding in gooien. Inmiddels bestaan er nog andere mogelijkheden, maar is geloof ik niet interessant.

http://de.wikipedia.org/wiki/Chlorung

http://www.lenntech.nl/processen/desinfectie/chemisch/desinfectiemiddelen-natriumhypochloriet.htm

Terug in de tijd

De Heere is het zo waard om Hem in alles te vertrouwen. Toch levert dit elke keer weer strijd op. Zoveel dingen zeg of doe ik al zonder Hem er in te kennen. En er zijn dingen die je toch zelf moet bes...
Geen reacties
19-04-2006
Mijn vriend en ik hopen volgend jaar te trouwen. Echter, nu zitten we met het volgende: we twijfelen nog of we Ger. Gem. worden of Oud Ger. Gem. in Ned. Als we in de Oud Ger. Gem. in Ned. trouwen, mag...
5 reacties
19-04-2014
Ik ben een getrouwde vrouw en we hebben best een goed seksleven. Soms bevredig ik mezelf, als ik onder de zonnebank lig bijvoorbeeld. Ik krijg daar geen slechte gedachten van, het is meer vanwege het ...
Geen reacties
19-04-2008
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering